— Brussel kiest

Brussels Parlement

Lijsttrekker Guy Vanhengel: meertalig onderwijs voor iedereen

Guy Vanhengel: "Brussel zal leefbaarder worden."© PhotoNews

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Brussels Parlement. Aan het woord: Guy Vanhengel (Open VLD).

Voldoende kwaliteitsvol onderwijs, met de beste pedagogische teams en in de best mogelijke infrastructuur, dat is wat in eerste instantie moet gebeuren,” zegt lijsttrekker Guy Vanhengel. “We zijn op de goeie weg maar we moeten nog een serieuze tand bijsteken, de vraag is immers enorm. Daarom moeten de middelen die het Gewest aan de gemeenschapscommissies geeft voor onderwijs, fors omhoog.”

Meertaligheid

Bij dat onderwijs is meertaligheid de mantra. Dat moet niet alleen het samenleven bevorderen, het is ook een economische troef. “We moeten ons geografisch geluk beter uitspelen,” legt Vanhengel uit. “En dat doe je door mensen zo op te leiden dat ze uitstekend Nederlands, Frans en Engels spreken. Dat kan via immersie, uitwisseling of echt meertalig onderwijs - de manier waarop doet er minder toe.”

Meertaligheid is voor Open VLD meteen ook de remedie tegen de achteruitgang van het Nederlands in Brussel, zo vastgesteld in de meest recente Taalbarometer. Al plaatst Vanhengel wel een kanttekening. “Steeds minder Brusselaars zeggen dat ze goed tot uitstekend Nederlands spreken. Maar het onderzoek toont ook dat er op de werkvloer en tijdens het winkelen net meer Nederlands gebruikt wordt. Tegenstrijdige conclusies dus, die volgens mij alleen maar te verklaren zijn doordat mensen kritischer geworden zijn voor hun eigen taalbeheersing.”

OPEN VLD Guy Vanhengel BRUZZ ACTUA 1662

Minder stadsvlucht

Drietalige ketten afleveren is één ding, ze hier houden nog iets anders. Al te vaak nog gaan high potentials na hun studies buiten Brussel wonen, waardoor het Gewest inkomsten mist. Jonge Brusselaars hier verankeren is dan ook de tweede prioriteit voor Open VLD. “Enerzijds door hen financieel te stimuleren om hier een huis te kopen. Anderzijds door de leefbaarheid te vergroten, met bijvoorbeeld meer middelen voor een schonere stad. Want eenmaal proper, brengen mensen ook meer respect op voor hun omgeving,” zegt Vanhengel. “Ik zie dat toch in mijn scholen.”

De leefbaarheid vergroten kan ook door in te zetten op het openbaar vervoer, “met de metro op kop”. De auto krijgt ook bij de liberalen een minder prominente rol in het Brussel van de toekomst. “Die blikken dozen moeten zoveel als mogelijk onzichtbaar worden gemaakt,” zegt Vanhengel, “maar ook het aantal verplaatsingen moet omlaag. Dat is nodig in een stad met een stijgende bevolkingsgroei, waar ruimte schaars is. Ik hoop en denk dat de moderne communicatie daartoe kan bijdragen. Zo zal Brussel over dertig jaar leefbaarder zijn. En zal het Dubai voorbijgestoken hebben als meest kosmopolitische stad ter wereld.”

Meer slagkracht

De Open VLD wil de ingeslagen weg dus blijven volgen. Vanhengel blikt dan ook tevreden terug op de afgelopen legislatuur: “De regering die het meeste werk gedaan heeft van alle regeringen waar ik in heb gezeten,” stelt hij.

20190314 Guy Vanhengel BRUZZ ACTUA 1662
© Photonews
| Guy Vanhengel: "Brussel zal leefbaarder worden."

“Maar één ding had rapper gekund, en dat is de coördinatie van de veiligheid. We hebben incidenten gehad die we hadden kunnen vermijden als ‘onze troepen’ beter gecoördineerd waren,” zegt hij. Daarbij denkt hij aan de onlusten in Molenbeek, afgelopen oudjaar, de rellen aan Lemonnier of het geweld tijdens de grote vakbondsbetoging van 2014.

“De operationele coördinatie moet beter. Dat kan via samenwerkingsverbanden, of via een fusie van de politie­zones.” Welke optie gekozen wordt, is voor hem minder belangrijk, al ziet hij de gewestelijk georganiseerde brandweer, wel als lichtend voorbeeld. “Dat marcheert toch goed, wat een slagkracht!”

Drie vragen voor Guy Vanhengel

Wat wordt uw droomcoalitie?

De meest stabiele. Opnieuw Open VLD-CD&V-SP.A mag. Aan Franstalige kant MR-PS, aangevuld met CDH of Défi.

Wie wordt de nieuwe minister-president in Brussel?

Dat weet ik niet, maar de huidige is een goeie.

Welke rol ziet u voor zichzelf de volgende legislatuur?

De rol van de trekkende coach. Het is niet uitgesloten dat iemand anders minister wordt. Bijvoorbeeld Sven Gatz.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
="Zwangere
="Zwangere
="Regering

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?