— Brussel kiest

Vlaams Parlement
Els Ampe, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor Open VLD.© Open VLD

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. Aan het woord: Els Ampe (Open VLD).

“Als je het wil hebben over meer kinderopvang en meer onderwijs in Brussel en ook over de kwaliteit wil praten, dan moet je in het Vlaamse Parlement zijn,” zo motiveert Brussels parlementslid Els Ampe haar besluit om de lijst voor het Vlaams Parlement te trekken.

De kwaliteit van het onderwijs ligt haar nauw aan het hart. Leerlingen moeten op school meer tijd krijgen om te oefenen, vindt Ampe. “De leertijd moet naar omhoog, zeker voor kinderen uit minder gegoede milieus. Voor hen mag je veeleisender zijn, want zij moeten de grootste sprong maken.” Meertalig onderwijs is een must voor haar. “De eindbetrachting moet zijn: elke leerling drietalig op achttien jaar.”

OPEN VLD Els Ampe BRUZZ ACTUA 1662

Hoewel kunst een persoonlijke dada is van Ampe, wil ze zich niet nadrukkelijk profileren op cultuur. “Brussel doet het al goed op dat vlak. De cultuurscene is fantastisch. Als politicus moet je focussen op wat beter kan.” Om diezelfde reden zal ze in het Vlaams Parlement niet pleiten voor meer Vlaamse rusthuizen in Brussel. “Er zijn genoeg rusthuizen.”

Wat er wel dringend moet komen, is een Bloso-centrum. “Sport is meertalig, maar kleine kinderen sporten graag in hun eigen taal.”

Ampe wil zich overigens niet beperken tot de gemeenschapsmateries. “Waarom zou ik? Over gewestmateries heb ik weliswaar geen stemrecht in het Vlaams Parlement, maar ik mag ik er wel over spreken. Niemand zal me kunnen tegenhouden. Spreken met elkaar is belangrijk om van Brussel een sterke hoofdstad te maken.”

Zo wil ze de Vlaamse politici overtuigen van de metropolitane gedachte, bijvoorbeeld op het vlak van werk en mobiliteit. “Ik pleit al vijftien jaar voor meer metro. Als we propere lucht willen, is dat de enige oplossing. Maar als je het over nieuwe metro’s hebt, bots je binnen Brussel nog altijd op Ecolo en in de Rand op de Vlaams-nationalisten. Ik wil de geesten doen rijpen, zodat de metro tot in de Rand gaat, tot aan Parking C, tot in Dilbeek.”

Wat de toekomst betreft, denkt Ampe dat de minderheden in Brussel, dus ook de Vlaamse, meer respect zullen krijgen omdat de stad uit allemaal minderheden zal bestaan.

Ambieert ze een ministerpost? “Je kan alleen ambiëren om verkozen te worden. Wie minister wordt, dat bepalen de partijvoorzitters.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?