— Brussel kiest

Vlaams Parlement

Lijsttrekker Benjamin Dalle: ambassadeur voor Brussel

© CD&V
| Benjamin Dalle

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. Aan het woord: Benjamin Dalle (CD&V).

”Ik wil in het Vlaams Parlement de ambassadeur zijn voor Brussel en in Brussel de ambassadeur voor Vlaanderen,” zegt Benjamin Dalle. “Bianca Debaets en Jo Vandeurzen hebben duizend extra plaatsen in de gesubsidieerde kinderopvang gecreëerd en onder Hilde Crevits is het investeringsbudget in de Brusselse scholen verdrievoudigd in vergelijking met de legislatuur ervoor. Voor onderwijs en kinderopvang moeten we verder op de ingeslagen weg, maar wat inburgering en sportinfrastructuur betreft moet het veel beter. Hét grote sportcentrum is er niet gekomen.”

CDV Benjamin Dalle BRUZZ ACTUA 1662

De Brusselaars in het Vlaams Parlement mogen alleen stemmen voor de gemeenschapsbevoegdheden Onderwijs, Welzijn, Cultuur en Brusselse Aangelegenheden, maar Dalle wil zich hier niet toe beperken. “Ben Weyts en Pascal Smet hebben onvoldoende samengewerkt, in Vlaams-Brabant zijn er bijvoorbeeld vijftien fietssnelwegen, maar er zijn er maar twee die doorlopen tot het centrum van Brussel. Ik wil dat je in een trek van de Grote Markt in Leuven naar 1000 Brussel kan fietsen, Beliris zou dat moeten kunnen realiseren.” Dalle onderstreept dat hij voor de stadsboulevards is, maar dat Brussel die beter had voorbereid samen met Vlaanderen. “En dat is ook zo voor overstapparkings en voor de Ring.”

CD&V wil tegen 2030 volledige tewerkstelling. “Daarom moeten er tegen 2024 40.000 werkzoekenden minder zijn, de voorbije vijf jaar waren er dat 20.000. Om dat te realiseren moet de kwaliteit van het Nederlands in het Franstalig onderwijs naar omhoog, net als het niveau van het Frans in het Nederlandstalig onderwijs. Leraars uitwisselen kan wettelijk, nu moet het eindelijk maar eens gebeuren. Daarvoor moet de VGC het voortouw nemen.

Dalle is geen voorstander van de tweetalige scholen die door het Gewest worden georganiseerd, maar pleit voor het inzetten op meertaligheid door de gemeenschappen. “Het is niet door op zichzelf terug te plooien dat de Brusselse scholen jonge mensen laten afstuderen die ook in Vlaanderen werk kunnen vinden, wel door samenwerking. We moeten de Brusselaars overhalen om leraar te worden, dan zien jonge mensen in concentratiewijken rolmodellen. Nu zien ze alleen jonge mensen uit Vlaanderen - en ik ben blij dat ze zich in Brussel engageren - voor de klas.” En wat met de Vlamingen over dertig jaar? Dalle: “We moeten de grondwettelijke en wettelijke garanties die de Vlamingen hebben, bewaken, we mogen die niet afgeven, maar we moeten uitgaan van onze kracht, Nederlandstalig is een sterk merk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?