Nele Vandenbempt, lijsttrekker Vlaams Parlement voor PVDA

| Nele Vandenbempt

Lijsttrekker Nele Vandenbempt: welzijn en onderwijs

HUB
© BRUZZ
20/05/2019

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. Aan het woord: Nele Vandenbempt (PVDA).

“Onze grote thema’s zijn welzijn en onderwijs. Maar ook propere lucht, klimaat en mobiliteit staan bij ons vooraan op de agenda. Dat is geen gemeenschapsmaterie, maar de problematiek stopt natuurlijk niet aan de gewestgrens,” zegt Nele Vandenbempt.

Inzake welzijn wil ze ijveren voor een kosteloze groepspraktijk in elke wijk. “Een wijkgezondheidscentrum dus, waar mensen gratis naar de huisarts kunnen, maar ook naar de kinesist, de sociaal assistent, de psycholoog,” zegt Vandenbempt, die zelf arts is in een groepspraktijk van Geneeskunde voor het Volk. “Nu merken we immers dat sommige Brusselaars een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen.”

"Een kosteloze groepspraktijk in elke wijk"

Nele Vandenbempt, lijsttrekker PVDA

Nele Vandenbempt, lijsttrekker Vlaams Parlement voor PVDA

Wat het onderwijs betreft, vindt Vandenbempt dat de uitbreiding van de school­capaciteit te traag gaat. “Wij willen voor ieder kind een stoel.”

Ook pleit ze voor tweetalig of meertalig onderwijs. “Wij willen de jeugd echt tweetalig maken. Bovendien willen we het vroegere project Onderwijs in Eigen Taal en Cultuur, waarbij kinderen enkele uren les kregen in hun thuistaal Turks, Spaans of Italiaans, nieuw leven inblazen. Het werd destijds door Pascal Smet afgeschaft.”

Voorts moet het onderwijs kosteloos worden, zegt Vandenbempt. “In Brussel groeien zoveel kinderen in armoede op. Daarom moet het onderwijs gratis zijn, met gratis warme maaltijden op de middag en ook gratis opvang voor en na.”

Om het onderwijs te democratiseren pleit Vandenbempt voor het Finse model waarbij alle leerlingen tot zestien jaar dezelfde basis krijgen. “Zo vermijd je de waterval.”

Ook cultuur moet gedemocratiseerd worden, vindt Vandenbempt. “Cultuur moet toegankelijker worden en participatiever, meer van onderuit. Nu komt er te veel consumptiecultuur op ons af, vanuit Vlaanderen bijvoorbeeld K3, terwijl er in de Brusselse wijken zoveel culturen zijn.”

Het is voor het eerst dat de PVDA ook een Brusselaar in het Vlaams Parlement probeert te krijgen. “Een zitje zal niet evident zijn, we zijn een kleine partij,” zegt Vandenbempt. Maar als ze verkozen raakt, wil ze de stem zijn van alle Brusselaars, ook de Frans- en anderstaligen.

De rol van de Vlamingen in Brussel over dertig jaar? “Tegen die tijd zijn alle Brusselaars hopelijk tweetalig. Dat zou het mooiste zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement, Nele Vandenbempt, PVDA, lijsttrekker, lijsttrekkers 2019

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni