— Brussel kiest

Brussels Parlement

Lijsttrekker Jan Busselen: 'Reguleer de huurprijzen'

Jan Busselen (PVDA.)© PVDA

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Brussels Parlement. Aan het woord: Jan Busselen (PVDA).

Concreet wil de partij de huurprijzen reguleren, op basis van het mediaanloon in Brussel en enkele kwaliteitscriteria waaraan de woning moet voldoen. “Zo kunnen de huurprijzen met 100 tot 150 euro dalen.”

Daarnaast moeten Brusselaars met een woning minder onroerende voorheffing betalen, terwijl de belasting voor eigenaars van verschillende panden de hoogte in moet, én moet sociaal wonen aantrekkelijk worden. “Nu worden sociale woningen vaak geassocieerd met overlast, criminaliteit, hangjongeren. Maar het kan ook iets zijn waar je trots op bent. Zoals in Wenen, waar ook de professor in een sociale woning woont.”

Jan Busselen, lijsttrekker Brussels Parlement voor PVDA

Kanaalplan

De grootste mislukking van het huidige bestuur is de uitwerking van het Kanaalplan, aldus Busselen. “In het regeerakkoord voor deze legislatuur werd het recht op wonen opgenomen in dat plan, maar daar is niets van terechtgekomen. Kijk naar de Thurn & Taxis-site, de UP-site, de cruiseterminal. Dat zijn geen projecten voor de mensen die er nu al wonen. Ook voor de middenklasse is het al niet meer te betalen.”

Voor meer betaalbare woningen kijkt de partij nu richting Neo, het stadsproject met winkel­centrum aan de Heizel. “Wij geloven niet dat er nood is aan een nieuw groot winkelcentrum. Verklein het project en zet er in de plaats een duizendtal nieuwe woningen, waarvan een groot deel publieke en sociale woningen.” Hoewel het project een bevoegdheid is van de Stad Brussel, ziet Busselen wel mogelijkheden om het op gewestelijk niveau te wijzigen, door bijvoorbeeld naar de Raad van State te trekken.

Om de volgende legislatuur succesvol te noemen, moeten er voor de PVDA enkele zaken gerealiseerd zijn. Lagere huurprijzen zijn een van de belangrijkste prioriteiten.

Jan Busselen en Nele Vandenbempt (PVDA*PTB)
© PVDA*PTB
| Jan Busselen, samen met Nele Vandenbempt die de Vlaamse lijst trekt.

Immersieonderwijs

Daarnaast wil de partij gratis en comfortabeler openbaar vervoer en een uitbreiding van het immersieonderwijs verwezenlijkt zien. Ook een gewestelijke renovatie- en isolatiedienst staat op het lijstje.

“Verwarming is de belangrijkste bron van CO2 in Brussel. Het probleem is echter dat je nu al een zeker kapitaal moet hebben om je woning te renoveren of isoleren. Wij pleiten voor een dienst die de isolatie federaal cofinanciert en gewestelijk uitvoert, waardoor isoleren betaalbaar wordt voor iedereen. Als eigenaar krijg je een publieke lening voorgesteld voor de isolatie van je huis, die betaal je af over meerdere jaren, onder meer met de besparing op je energiefactuur.”

De partij wil de dalende kennis van het Nederlands aanpakken door meer in te zetten op immersieonderwijs. “Dan krijg je binnen een generatie tweetalige Brusselaars,” maakt Busselen zich sterk.
Hoewel onderwijs een gemeenschapsbevoegdheid is, kan het Gewest wel een rol spelen door de gemeenten die immersieonderwijs op poten willen zetten te ondersteunen.

Metropolitane gemeenschap

In 2050 zal het Gewest volgens de PVDA opgenomen zijn in een grotere metropolitane gemeenschap met een vijftigtal omringende gemeenten. “We zijn dan ook al een tijdje CO2-neutraal. Iedereen heeft recht op wonen, onderwijs, mobiliteit, zorg en volwaardig werk. Bovendien wordt de rijkdom beter herverdeeld,” zegt Busselen.

“Momenteel zijn we het vierde rijkste gewest ter wereld, maar een op de drie kinderen leeft in armoede. Dat moet over dertig jaar anders.”

Drie vragen voor Jan Busselen

Wat wordt uw droomcoalitie?

Met een kritische SP.A en Groen staan we open voor samenwerking.

Wie wordt de nieuwe minister-president in Brussel?

Rudi Vervoort

Welke rol ziet u voor zichzelf de volgende legislatuur?

Ik wil de politieke stem zijn van de mensen die zich nu niet gehoord voelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?