Oud-minister Hugo Weckx duwt de CD&V een laatste keer

Danny Vileyn
© BRUZZ
25/03/2019

CD&V-lijsttrekker Benjamin Dalle (36) heeft voormalig minister Hugo Weckx (84) kunnen overtuigen om nog één keer aan de verkiezingen deel te nemen. Weckx duwt op 26 mei de Brusselse lijst voor het Vlaams parlement.

Weckx is een man die geschiedenis heeft geschreven in Vlaams-Brussel. Hij was lid van verschillende assemblees, federaal, Vlaams en Brussels, en zette als minister het Nederlandstalig onderwijs dat aan het leegbloeden was opnieuw op de kaart.

Het succes dat het Nederlandstalig onderwijs vandaag boekt, is in de eerste plaats aan Wecckx te danken. Hij kreeg hiervoor in het sterk verzuilde medialandschap zelfs de steun van Piet van Brabant, hoofdcommentaarschrijver bij de liberale krant Het Laatste Nieuws en bekend vrijmetselaar.

Het is ook Weckx die de bevoegdheid Brusselse Aangelegenheden binnen de Vlaamse regering in het leven heeft geroepen. Een bevoegdheid die trouwens nog altijd bestaat en die Weckx gebruikte om Brussel als hoofdstad van Vlaanderen in verscheidene Europese steden te promoten, aan de hand van o.a. de tentoonstelling Bruisend Brussel. Die missies lagen meer dan een keer onder vuur van het FDF en andere Franstaligen in het Brussels parlement.

Als minister van Cultuur kocht Weckx, in tijden dat de overheid zwaar moest besparen, met een leasingcontract de gebouwen van het Kaaitheater aan het Saincteletteplein aan. Hij was het eveneens die de AB liet renoveren.

Dalle is fier dat hij Weckx heeft kunnen overhalen: “Hugo is een icoon van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel en een groot voorbeeld.” Weckx motiveert zijn deelname aldus: “Ik geloof in het project van Benjamin Dalle die kiest voor de verdere versterking van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement, Vlaams parlement, federale en gewestverkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni