resultaten 26.05

Vlaams Parlement: Vlaams Belang wint fors

Steven Van Garsse
© BRUZZ
26/05/2019
Updated: 26/05/2019 19.48u

| Vlaams Belang, met voorzitter Tom Van Grieken, viert de verkiezingsoverwinning.

Vlaams-nationalistisch en identitair. Zo is er in Vlaanderen gestemd. Vlaams Belang haalt 18,5 procent en is de tweede grootste partij in Vlaanderen. N-VA verliest maar blijft afgetekend de grootste. N-VA voorzitter Bart De Wever wil snel de gesprekken voor een nieuwe coalitie opstarten.

Vernieuw deze pagina regelmatig voor de laatste updates.

Volg ook de uitslagen voor het Brussels Parlement en de Kamer.

N-VA (-7,1 %) blijft dus aan het roer in Vlaanderen. De N-VA voorzitter, die Vlaams Belang (+12,6 %) feliciteerde met de uitslag, wil met verschillende partijen gesprekken voeren om een coalitie op de been te brengen in Vlaanderen.

CD&V kan het niet waarmaken (-5,1 %) . Open VLD beperkt de schade (-1%) en SP.A (-3,9%) en Groen (+1,4 %) worden even groot. Van een groene golf is in Vlaanderen allerminst sprake. Opmerkelijk ten slotte: PVDA haalt vier zetels in het Vlaams Parlement.

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) kondigt intussen aan dat hij klaar is om te praten met andere partijen. “Vandaag moet het cordon sanitaire breken.”

Maar Gwendolyn Rutten (Open VLD) maakt in een afsluitende speech zondagavond duidelijk dat haar partij hier niet in mee zal stappen. "Open VLD werkt niet samen met het Vlaams Belang," zegt ze.

Zetelverdeling voor Vlaanderen

Dit is de zetelverdeling voor het Vlaams Parlement op basis van de stemmen van heel Vlaanderen.

Chris Janssens, VB-fractievoorzitter in Vlaams Parlement: "We waren de voorbije jaren de kleinste fractie in dit Vlaams Parlement. Als ik de voorlopige resultaten mag geloven, gaat het Vlaams Belang fors vooruit. Dat is een opsteker voor ons, de militanten en kandidaten die het Vlaams Belang trouw zijn gebleven toen de partij vijf jaar bijna geleden dood en begraven werd verklaard."

Groen afgetekend op één in Vlaams-Brussel

Bij de zes Brusselaars in het Vlaams Parlement krijgen we een heel ander beeld. Groen is er afgetekend de eerste partij met 28 procent van de stemmen. Open VLD, CD&V en SP.A verliezen fors. N-VA houdt stand.

Dat geeft twee zetels voor Groen (Stijn Bex en Celia Groothedde) en N-VA (Karl Vanlouwe en Annabel Tavernier) en telkens één voor Open VLD (Els Ampe) en SP.A (Hannelore Goeman).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , verkiezingsuitslagen 2019 , Vlaams parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni