Analyse

Vlaams-Brusselse partijen trekken kaart van jeugd én van de vrouw

Florian Cassier
© BRUZZ
26/02/2019

Bijna alle lijsttrekkers voor de komende verkiezingen zijn gekend en dat betekent dat het tijd is voor een analyse. De Brusselse afdelingen van de Vlaamse partijen mogen daarmee enkele primeurs op hun conto schrijven. Zij gingen voor de jongste lijsttrekkers en een perfect evenwicht tussen man en vrouw.

In het algemeen staan er steeds meer vrouwen op de eerste plaats. Met vier op de tien doen de Vlaamse partijen een kwart beter dan bij de vorige verkiezingen dat blijkt uit een analyse van de VRT.

Politieke partijen maken er steeds meer een statement van om vrouwen aan te duiden als lijsttrekker. Open VLD en CD&V verklaarden elk dat ze evenveel mannen als vrouwen bovenaan de lijst wouden. Beide partijen zijn daar globaal gezien niet in geslaagd, het zijn enkel de linkse partijen die een evenwicht hebben gevonden tussen mannen en vrouwen.

Gendergelijkheid

Als we zelf even inzoomen op Brussel, dan zien we dat Open VLD en CD&V met respectievelijk Els Ampe en Mimi Crahaij en Bianca Debaets en Sabine de Bethune wel twee op drie vrouwelijke lijsttrekkers hebben. Ook Groen en PVDA kozen voor twee vrouwen en één man. Vlaams Belang is de enige partij die geen vrouwelijke lijsttrekker in Brussel aanduidde.

Zo komen we bij de Nederlandstalige partijen aan een volledige pariteit met tien mannen en tien vrouwen als lijsttrekkers. Dat zijn twee vrouwen meer in vergelijking met vijf jaar geleden en dat kan er nog eentje meer worden, want SP.A moet de lijsttrekker voor de kamer nog bekend maken.

Daarmee doet Brussel het beter dan Vlaanderen. Van de Vlaamse provincies doet enkel Limburg beter, het is de enige provincie met meer vrouwen dan mannen als lijsttrekker.

Jongste gewest

Brussel Kiest 2018 Ganshoren Open VLD Mimi Crahaij plaats 7 lg

| Mimi Crahaij is de jongste lijsttrekker bij de Vlaamse partijen

Brussel is het jongste gewest van ons land en dat straalt ook af op de Nederlandstalige lijstvorming. Met Mimi Crahaij (24) heeft Open VLD de jongste lijsttrekker onder de Vlaamse partijen en ook N-VA duidde met Elias Kartout (27) een twintiger aan voor het Brussels parlement.

De gemiddelde leeftijd ligt met 44 jaar gelijk met Vlaams-Brabant en lager dan de andere vier Vlaamse provincies.

Franstalige lijsttrekkers zijn pak ouder

Brussel lijkt daarmee de kieskring waar de Vlaamse partijen het meeste durven experimenteren. Voor de Franstalige partijen ligt dat anders, daar ligt de gemiddelde leeftijd beduidend hoger. Met 53 jaar zijn de lijsttrekkers bijna tien jaar ouder. Dat trekt het algemeen gemiddelde voor Brussel naar omhoog tot 47 jaar.

Er lijkt bij de Franstaligen minder animo te zijn om jonge talenten op de eerste plaats te zetten. François De Smet (DéFi) is met zijn 42 jaar de jongste lijsttrekker in Brussel. Dat zou wel eens kunnen liggen aan de politieke zwaargewichten zoals Rudi Vervoort (PS), 60, Didier Reynders (MR), 60 en Joël Milquet (cdH), 58.

Op vlak van gendergelijkheid doen de Franstalige partijen het wel goed, met zes vrouwen en zes mannen hebben ook zij een volledige pariteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019, Politiek, federale en gewestverkiezingen, lijsttrekkers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni