(archief)

Wie zijn de lijsttrekkers in Brussel voor de verkiezingen? Een (voorlopig) overzicht

RV
© BRUZZ
10/12/2023

Afgelopen weekend stelden verschillende Vlaamse partijen hun kieslijsten samen. BRUZZ maakt daarom een (voorlopig) overzicht van de Nederlandstalige lijsttrekkers voor de federale Kamer, het Vlaams Parlement en het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, voor zover geweten.

CD&V

Net zoals in 2019 nemen Benjamin Dalle en Bianca Debaets het voortouw bij de verkiezingen in Brussel. Dalle (41), huidig Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding, trekt de Brusselse gewestlijst. Brussels parlementslid Debaets (50) doet dat voor het Vlaams Parlement.

Wat de lijst voor de Kamer betreft, komt CD&V samen op met Les Engagés, de ideologische zusterpartij. Élisabeth Degryse, de topvrouw van de Franstalige christelijke mutualiteit, zal de lijst trekken. Pierre Kompany staat op de tweede plaats. Welke plek CD&V krijgt en wie die mag invullen, is nog niet zeker, maar een verkiesbare plaats zal dat niet zijn.

Groen

Voor Groen trekt Nadia Naji de Vlaamse lijst. Naji (31) stapte in 2021 in de politiek en werd in juni 2022 samen met Jeremie Vaneeckhout verkozen als covoorzitter van Groen.

Huidig Brussels Minister van Mobiliteit, openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (43) trekt de lijst voor het Brussels Parlement.

Op de kieslijst voor het Vlaams Parlement krijgt Bram Jaques de tweede plaats toegewezen. Emile Luhahi is tweede voor het Brussels Parlement.

Lijstduwer voor het Brussels Parlement is Celia Groothedde, 46 jaar en Vlaams Parlementslid sinds 2019.

Voor de Kamer gaan Groen en Ecolo als één fractie naar de verkiezingen. In Brussel delen de partijen een kieslijst en zal Tinne Van der Straeten ergens bovenaan de lijst staan. Van der Straeten (45) is federaal minister van Energie sinds oktober 2020.

N-VA

Op Vlaams niveau trekt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (53) de N-VA-lijst, gevolgd door Sigrid Moerman. Annabel Tavernier, uittredend Vlaams parlementslid, keert terug naar het Europese forum en is tweede opvolger op de Europese lijst.

Cieltje Van Achter (44) trekt in juni de Brusselse lijst voor N-VA bij de gewestverkiezingen, gevolgd door Mathias Vanden Borre en Gilles Verstraeten op plaatsen twee en drie. De vierde plaats is voor de 27-jarige Karlien Dekens, communicatiemedewerker in een beursgenoteerd bedrijf en lid van de Raad van bestur van de KVS. Gemeenteraadsleden Maarten Bijnens uit Molenbeek (plaats 5), Regine Heijvaert uit Sint-Agatha-Berchem (plaats 6) en Sara Rampelberg uit Jette (plaats 16) versterken de lijst voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement met hun lokale ervaring.

Federaal rekent N-VA op Toby De Backer, die vandaag als adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Zuhal Demir aan de slag is.

Open VLD

Chloë Van Hoegaerden (29) zal de rol van Brusselse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement op zich nemen. Ze is de gewezen covoorzitter van Jong VLD Brussel en raadgever op het kabinet van Vlaams minister Gwendolyn Rutten.

Brussels minister van Financiën, Begroting, Meertaligheid, Nederlandstalig Onderwijs en Ambtenarenzaken Sven Gatz (56) trekt de lijst in de Brusselse gewestverkiezingen.

Over hoe de Open VLD-lijst voor de Kamer er zal uitzien, is nog niets beslist. Dat staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand daarop een prominente rol zou krijgen, lijkt vanzelfsprekend. Maar het is tegelijkertijd geen geheim dat een alliantie tussen Open VLD en MR voor de Kamerverkiezingen in de steigers staat. “Er lopen inderdaad gesprekken”, aldus Gatz in eerdere communicatie.

VOORUIT

Hannelore Goeman (38) is verkozen als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Goeman volgde in 2019 Conner Rousseau op als fractieleider in het Vlaams Parlement, waar ze zich focust op onderwijs.

Ans Persoons (44) staat bovenaan de kieslijst voor het Brussels Parlement. Ze werd recent staatssecretaris van Stedenbouw, Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp als opvolger van Pascal Smet en was eerder schepen in de stad Brussel. Smet zal allicht de tweede plaats krijgen; dat is mogelijk één van de redenen waarom Fouad Ahidar recent uit de partij stapte.

PVDA en Vlaams Belang

PVDA en Vlaams Belang moeten hun lijsten nog samenstellen. Maar wat het Brussels Parlement betreft is de kans groot dat voor het Vlaams Belang Bob De Brabandere trekt, momenteel gecoöpteerd senator voor de partij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni