20220914 1812 MEER BRUZZ Sammy Mahdi

| CD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

CD&V en Les Engagés samen op federale lijst in Brussel

© Belga
02/12/2023

De Engagés en de CD&V zullen in Brussel samen opkomen voor de federale verkiezingen van 2024. Voorzitters Prévot en Mahdi willen zich verenigd presenteren met het oog op de vorming van de volgende regering, zeggen ze zaterdag in La Libre.

Élisabeth Degryse, de topvrouw van de Franstalige christelijke mutualiteit, zal de lijst trekken. Pierre Kompany staat op de tweede plaats. Welke plek CD&V krijgt en wie die mag invullen, is nog niet zeker, maar een verkiesbare plaats zal dat niet zijn.

"Sinds de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is de kans op een (Nederlandstalige, red.) federale vertegenwoordiger uit Brussel 0,0 procent", legt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi uit. "Moeten we dan met een aparte lijst opkomen, waarmee weinig zal gebeuren? Ons doel is om impact te hebben op de toekomst van dit land, door de krachten te hergroeperen. De centristen willen constructief zijn en voorkomen dat het land wordt geblokkeerd tijdens de volgende regeringsonderhandelingen", aldus Mahdi.

Voorkeuren

Volgens de voorzitter hebben de CD&V en Les Engagés ook vaak dezelfde standpunten over veel onderwerpen. “Wij zijn enigen die in staat zijn de grote hervormingen die dit land nodig heeft op vlak van bijvoorbeeld de fiscaliteit en gezondheidszorg voor te bereiden", legt hij uit aan BRUZZ. "Maar Les Engagés zit in de oppositie en CD&V in de meerderheid. Deze configuratie versterkt geen van beide. Onze partijen zijn de enigen die de opkomst van de extremen kunnen blokkeren."

Wil dat dan zeggen dat de twee partijen zich ook aan elkaar zullen vastklinken voor de regeringsvorming? “Ik heb mijn voorkeuren voor samenwerkingen, maar voorafnames ga ik niet doen", aldus Mahdi.

'De kracht van nuance'

De twee voorzitters willen ook laten zien dat hun fracties hecht blijven, ondanks de deconfessionalisering van Les Engagés, een beweging die voortkwam uit de hervorming van CDH.

“We willen de kracht van de nuance rehabiliteren in deze complexe wereld", zegt Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot, "terwijl extreemrechts domineert in Vlaanderen en extreemlinks in Wallonië.”

Het voorbije jaar werd CD&V echter vaker omschreven als dwarsligger dan als bruggenbouwer in onder meer de dossiers rond stikstof en de kinderbijslag. “Je moet verbindend zijn, maar wel principes hebben”, zegt de voorzitter daarover. “Wij spelen daarbij keihard op de bal, maar nooit op de man."

Vertrouwen

Mahdi ziet voor de centrumpartijen alvast een gunstige wind in Europa. “Pieter Omtzigt (NSC) heeft het Nederland net heel goed gedaan en in Luxemburg, Griekenland en Slovakije winnen christendemocraten de verkiezingen. Je voelt dat die partijen die zich centrumrechts opstellen op vlak van veiligheid en migratie en centrumlinks op economisch vlak het goed doen in Europa. Veel mensen beseffen dat de extremen het niet gaan oplossen. Ze vragen zich af wie dan wel en dan wilen wij hen de hand reiken.”

"Open VLD en Groen hebben het moeilijk, Défi crasht, we moeten afwachten wat er van Vooruit zal worden na het aftreden van voorzitter Conner Rousseau", gaat Prévot verder. "De historische partijen die nu meer vertrouwen krijgen, zijn de centristen. Er wordt soms met minachting naar onze heropstanding gekeken. Maar vandaag ben ik heel blij met de persoonlijkheden die zich bij ons hebben aangesloten, en krediet aan onze beweging verlenen. En het zijn geen reality-tv-persoonlijkheden van het type ‘colle ton zizi à la barre' (een realityshow waaraan MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez meedeed, red.)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Les Engagés , CD&V , Pierre Kompany , Élisabeth Degryse , federale verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni