— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Anciaux doet niet mee met gemeenteraadsverkiezingen

© Ivan Put
| Bert Anciaux had het gevoel niet erg welkom te zijn op de lijst.

SP.A-tenor Bert Anciaux wil niet op de burgerlijst van Ans Persoons gaan staan in Brussel-Stad. Hij wou graag de tweede plaats en hoopte op een schepenambt, maar mocht slechts lijstduwer worden.

Dat zegt Bert Anciaux (SP.A) in een interview met BRUZZ. “Ik was héél graag lokaal opgekomen. Omdat dat het mooiste mandaat is dat ik ken en ik daarmee graag mijn politieke loopbaan had afgesloten. Brussel-Stad heeft zulke bijzondere noden en je kan er zo dicht bij de mensen staan. Ik had stevige accenten willen leggen op het sociaal beleid, en het Nederlandstalig beleid. Dat dat nu wegvalt, is een beslissing die ik met pijn in het hart heb moeten nemen.”

Lijstduwer

Dat Anciaux niet meedoet heeft alles te maken met de plaats die hij op de stadslijst van Ans Persoons kreeg aangeboden.

“Ik heb er uiteindelijk zelf voor gekozen om niet op de lijst te staan, maar wel omdat ik op z’n zachtst gezegd niet het gevoel had dat ik geheel welkom was. Ik ging ervan uit dat ik op de tweede plaats zou staan om de lijst zo sterk mogelijk te maken. Ans (Persoons, red.) heeft er van in het begin op aangedrongen dat ik op de lijstduwersplaats zou staan, maar dat is een heel ander verhaal. Als lijst­duwer speel je een meer ondersteunende rol en geef je het signaal aan de kiezer dat je er niet helemaal voor gaat.”

Vertrouwen in Close

Anciaux heeft het er ook moeilijk mee dat de burgerlijst de naam SP.A laat vallen. De voormalige Vlaamse minister en huidige senator laat ook doorschijnen dat hij het jammer vindt dat er een breuk kwam met Philippe Close (PS), in wie hij veel meer vertrouwen heeft dan in zijn voorganger Yvan Mayeur.

Anciaux bevestigt ook dat er nog geen duidelijkheid is over de lijsttrekker voor de SP.A bij de gewestverkiezingen in 2019. Eerder zei ook Jef Van Damme al dat Pascal Smet geen zekerheid is voor die plek. Anciaux hoopt dat Fouad Ahidar de lijst kan trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?