— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Pascal Smet niet op ‘burgerlijst’ SP.A in Brussel-Stad

© PhotoNews
| Ex-schepen Ans Persoons (SP.A) trekt na de breuk met de PS met een open burgerlijst naar de kiezer.

Lijsttrekker Ans Persoons (SP.A) trekt met een open burgerlijst en zonder huidig minister Pascal Smet (SP.A) naar de kiezer in Brussel-Stad. De partij wil zo volledig de kaart van de vernieuwing trekken en laat ook de naam van de lijst nog in het midden. Dat bevestigt de partij aan BRUZZ.

Logo ikoontje Brussel Kiest 2018

Na de breuk met de PS in volle Samusocial-storm, besliste de SP.A al om in Brussel-Stad met een eigen lijst naar de kiezer te trekken. Ondanks de herhaaldelijke uitgestoken hand van de nieuwe burgemeester Philippe Close (PS), wordt de belangrijkste Brusselse gemeente zo dus meteen ook de enige gemeente waarin de Nederlandstalige socialisten apart opkomen.

En dus staat de SP.A, en dan vooral ex-schepen en lijsttrekker Ans Persoons, voor een serieuze uitdaging. Ze moet een volledig nieuwe lijst vullen met kandidaten, terwijl ook PS-lijsttrekker en huidig burgemeester Philippe Close op de loer ligt om Nederlandstalige kandidaten op zijn lijst te zetten.

Naam wordt later gekozen

Opvallend: de lijst van SP.A hoeft niet per se de naam van de partij dragen. “Het is sowieso de bedoeling dat ook mensen zonder een partijkaart op de lijst komen te staan”, legt Persoons uit. “Het zullen geëngageerde Brusselaars zijn uit alle wijken en gemeenschappen die onze stad rijk is. Het is een heel diverse groep mensen die we hebben samengebracht”, klinkt het bij de voormalige schepen, die wel benadrukt dat ze zelf lid blijft van de SP.A.

Het plan-Persoons kwam er niet zonder slag of stoot. Een deel van de traditionelere SP.A’ers verzette zich aanvankelijk nog tegen een lijst zonder de partijnaam, maar op een ledenvergadering maandagavond werd de burgerlijst toch officieel goedgekeurd. Wat dan wel de naam van de lijst wordt, zal eveneens op een “democratische en participatieve” manier beslist worden met de nieuwe leden.

20180305 Pascal Smet BRUZZ ACTUA 1606

Geen Pascal Smet

Wie niet zal meestappen in deze verjongingskuur, is huidig minister Pascal Smet (SP.A). Hij is op dit moment samen met Persoons de enige verkozene van zijn partij in de gemeenteraad van de stad Brussel, maar wil zich volledig focussen op de gewestverkiezingen van 2019.

“Na goed nadenken en na twaalf jaar gemeenteraad wil ik geen lokaal mandaat meer opnemen en in de geest van de decumul is het tijd voor lokale vernieuwing en verbreding. Meedoen aan een verkiezing om indien verkozen direct ontslag te nemen is oude politieke cultuur”, zegt Smet, die wel belooft het stadsproject enthousiast te zullen steunen. Ook op andere ervaren Brusselaars van de partij wordt vooralsnog geen beroep gedaan.

Weinig te verliezen

De SP.A wil zich in Brussel-Stad dus heruitvinden, en doet dat niet toevallig op een moment dat de partij er weinig te verliezen heeft. Volgens de peilingen zullen de Nederlandstalige socialisten immers genoegen moeten nemen met één zitje in de gemeenteraad, nu ze niet langer op een lijst staan met de PS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?