— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Défi sluit zich aan bij meerderheid Brussel-Stad: ‘Geen toeval’

Fabian Maingain
© Photonews
| Fabian Maingain (Défi), lijsttrekker in de Stad Brussel.
© Photonews
| Fabian Maingain (Défi), lijsttrekker in de Stad Brussel.

Zaterdag raakte bekend dat PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels hun meerderheid willen uitbreiden in Brussel-Stad met Défi. “Geen toeval”, denkt ULB-politicoloog Pascal Delwit.

- Lees komende week een ruimere analyse van Pascal Delwit over de krachtsverhoudingen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14/10 in BRUZZ magazine -

De coalitievorming in de Stad Brussel kreeg zaterdagmiddag een nieuwe wending: meerderheidspartijen PS, Ecolo-Groen en ook Change.Brussels hebben ook Défi uitgenodigd tot de meerderheid. Daar ging Défi-lijsttrekker Fabian Maingain graag op in.

“Zo krijgen we een comfortabelere meerderheid”, verklaarden PS en Ecolo-Groen nadien. “Dat is één hypothese”, zegt ULB-politicoloog Pascal Delwit aan BRUZZ. “Maar ze hadden al een meerderheid en Close en Hellings (Ecolo-lijsttrekker, red) hebben er geen baat bij als ze een extra partner betrekken, want zo moeten ze een schepenpost weggeven.”

Gewestverkiezingen

Delwit vermoedt dat er meer aan de hand is. “Volgens mij is dit geen toeval”, klinkt het. “Burgemeester Close komt goed overeen met Brussels minister-president Vervoort. Vervoort komt goed overeen met het Défi van voorzitter Olivier Maingain. En zijn zoon vervoegt nu de meerderheid in Brussel-Stad”, legt Delwit uit.

En dat op zeven maanden van de gewestverkiezingen in mei 2019. “We moeten realistisch zijn, partijleiders praten met elkaar en proberen te anticiperen”, aldus Delwit. “De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen waren niet zoals verwacht voor zowel MR, PS als Défi.”

'Weerspiegeling'

Als Close (PS) en Hellings (Ecolo) er nu Défi bijnemen, is dat waarschijnlijk omdat de twee politici daar mogelijkheden in zien met het oog op de gewestverkiezingen, denkt professor Delwit. “We moeten voorzichtig zijn, maar zo interpreteer ik de boodschap tenminste: dit is een manier om de samenwerking tussen de drie partijen te faciliteren na mei 2019, als de resultaten dat toelaten.”

Een formeel voorakkoord wordt dit niet, aldus de politicoloog. “Maar de meerderheid in de Stad Brussel kan wel een weerspiegeling zijn van de toekomstige meerderheid in het Gewest.”

"Jullie zijn gewaarschuwd voor mei 2019", reageert uittredend MR-schepen Geoffrey Coomans de Brachène op het coalitienieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?