Philippe Close (PS) en Fabian Maingain (DéFi)

| Philippe Close (PS) en Fabian Maingain (DéFi).

PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels hebben al een meerderheid gevonden in de Stad Brussel, maar de drie partijen willen er Défi bij. Dat bevestigt Défi-lijsttrekker Fabian Maingain aan BRUZZ.

Tijdens de nacht na de verkiezingen sloten de PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels al een akkoord om gezamenlijk een progressieve meerderheid te vormen. Die bestaat nu uit 27 van de 49 zetels. Dat Défi aan de onderhandelingstafel zou mogen aanschuiven leek onwaarschijnlijk. De partij van lijsttrekker Fabian Maingain haalde slechts drie zetels binnen, zoals in 2012.

Maar nu hebben de meerderheidspartijen Défi toch uitgenodigd. "PS, Ecolo-Groen en Change.Brussels hebben ons uitgenodigd", bevestigt Fabian Maingain aan BRUZZ. "Volgende week gaan we samen aan tafel zitten om te zien of we een akkoord kunnen vinden rond een sterk, gezamenlijk project voor de stad."

Vier groene schepenen

Vanochtend heeft de lokale afdeling van Ecolo-Groen samengezeten om te beslissen over wie schepen wordt. Zoals verwacht krijgen Benoit Hellings, Zoubida Jellab, Arnaud Pinxteren en Bart Dhondt een schepenambt. Dat bevestigt Dhondt zelf aan BRUZZ. Wie welke bevoegdheden krijgt, is nog niet duidelijk. "We gaan de komende weken onderhandelen over zeer concrete zaken", klinkt het bij de toekomstige Groen-schepen. Al wordt lijsttrekker Benoit Hellings eerste schepen. Hij verlaat dus de Kamer.

"We zijn blij dat Défi heeft toegezegd en we zo een comfortabele meerderheid hebben", zegt Dhondt nog over de nieuwe wending in de coalitiegesprekken. Met Défi erbij telt de meerderheid 30 van de 49 zetels. "We willen werk maken van een sterk akkoord, echte hervormingen, en hebben hiervoor een breed draagvlak nodig", klinkt het nog.

Défi krijgt, net als Change.Brussels één schepen. Voor Défi wordt dat wellicht Fabian Maingain. Wie bij PS schepen wordt, is nog niet geweten, al zal de partij wel de OCMW-voorzitter leveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel Kiest 2018 , Kiest 2018: Brussel-Stad , Défi , Fabian Maingain , Philippe Close , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni