Brussel-Kiest Close stemt

| Philippe Close (PS) kwam als grote winnaar uit de stembusslag.

Officieel: PS, Ecolo-Groen én Change.Brussels vormen meerderheid

Mathias Declercq
© BRUZZ
15/10/2018
Updated: 15/10/2018 04.58u

In de Stad Brussel is een progressieve, uitgesproken linkse meerderheid gevormd. Burgemeester Philippe Close (PS) sloot in het holst van de nacht een akkoord met Ecolo-Groen, de grote winnaars van de verkiezingen, en het Change.Brussels van Ans Persoons. De liberalen zijn naar de oppositie verwezen.

Dat wordt aan BRUZZ bevestigd door de drie partijen.

Ecolo-Groen ging er fors op vooruit bij de stembusslag, terwijl de liberalen van MR-Open VLD vier procent moesten inleveren. Dat betekent dat Philippe Close (PS) - die zelf een enorme 8.500 voorkeurstemmen haalde - zondagnacht aan tafel ging met de groenen, meer bepaald met lijsttrekker Benoît Hellings, eerste Nederlandstalige Bart Dhondt en lijstduwer Bruno De Lille.

Opvallend: naast de groenen schoof ook Ans Persoons van Change.Brussels mee aan de onderhandelingstafel. Die nieuwe burgerlijst haalde één zetel binnen, maar kan een krappe meerderheid van Ecolo-Groen en PS (26 zetels op 49) wat meer ademruimte geven.

Persoon stapte na de Samusocial-affaire rond voormalig burgemeester Yvan Mayeur (PS) uit de meerderheid en trok zonder de PS naar de kiezer. Zij wordt nu dus, na een jaar op de oppositiebanken, opnieuw schepen. "Ik ben heel blij. Ook omdat we, als we nog bij PS op de lijst gestaan hadden, een nipte meerderheid hadden gegeven aan PS/SP.A-MR-Open VLD. Ik ben zeer tevreden dat we dat hebben kunnen breken", reageert ze bij BRUZZ.

Bart Dhondt (Groen) bevestigde het akkoord ook op Twitter.

Progressieve meerderheid

"De Brusselaars hebben vandaag gekozen voor een progressieve meerderheid in hun stad", klinkt het bij burgemeester Close (PS). "Het nieuwe bestuur zal zich blijven inzetten op het verder ontwikkelen van de nabijheidspolitiek binnen de Stad Brussel zodat iedereen op wandelafstand van zijn woning toegang heeft tot scholen, sport- en cultuurcentra, nabijheidspolitie, groene ruimten, woningen en handel."

"Een leefbare stad impliceert investeringen in fiets- en voetgangersinfrastructuur en een vermindering van de autodruk"

De nieuwe meerderheid PS-Ecolo/Groen-Change.Brussels

In een persbericht lijst de nieuwe meerderheid ook al een reeks aan programmapunten op. De groenen drukken hun stempel met een leefbare stad voor kinderen, bewoners en gezonde lucht. "Dit impliceert investeringen in fiets- en voetgangersinfrastructuur en een vermindering van de autodruk", klinkt het.

PS wil vooral de investeringen in het OCMW, de renovatie van sociale woningen en de ziekenhuizen verderzetten, terwijl het idee van een burgerraad per loting weer uit de koker van Change.Brussels lijkt te komen. Ook de hervorming in het kader van goed politiek bestuur wordt verdergezet.

Schepen Els Ampe verwacht niet nog mee aan de onderhandelingstafel te komen.

Liberalen naar oppositie verwezen

Als er al een voorakkoord bestond tussen vorige coalitiepartners van liberalen en socialisten, dan werd dat zondagavond resoluut naar de prullenbak verwezen. De liberalen mogen opnieuw op de oppositiebanken plaatsnemen.

Dat besefte ook schepen Els Ampe (Open VLD) al snel. Ampe haalde 1610 voorkeursstemmen, maar “het voelt wrang omdat onze lijst achteruitgaat. Daardoor is de kans heel klein dat ik opnieuw schepen word”, schreef ze op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Kiest 2018: Brussel-Stad , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni