Delphine Houba (PS), schepenen van Brussel-Stad

| Delphine Houba (PS), kersvers schepen in Brussel-Stad.

Delphine Houba, de nobele onbekende in het Brusselse schepencollege

Florian Cassier
© BRUZZ
30/11/2018

Op donderdag stelde Brussels burgemeester Philippe Close zijn nieuwe schepencollege voor waarmee hij de volgende zes jaar het beleid van Brussel zal bepalen. Grote verrassing en relatief onbekende nieuwkomer is Delphine Houba, nummer 8 op de PS-lijst in oktober.

De 33-jarige socialiste krijgt met cultuur, toerisme en grote evenementen meteen een heel zichtbare portefeuille in handen. “Binnen de Parti Socialiste is er een heel groot vertrouwen in haar”, zegt woordvoerster van burgemeester Close, Maïté Van Rampelberg. “We hebben voor haar gekozen omdat ze, ondanks haar nog jonge leeftijd, al heel wat ervaring heeft”, klinkt het.

"Ik vind het enorm belangrijk dat het stereotype van de grijze, oude man in de politiek verdwijnt"

Kersvers Brussels schepen Delphine Houba (PS)

Delphine Houba (PS) bij de voorstelling van de meerderheidsovereenkomst 2018-2024 van Brussel-Stad

Zelf stapt de geboren en getogen Brusselse Houba - die niet weet of ze familie is van de naamgenoot naar wie de Houba de Strooperlaan is vernoemd - met veel zin in de politiek. “Ik ben hieraan begonnen om zaken te verbeteren, al weet ik dat ik niet alles kan veranderen.”

Een eerste zaak die ze wil verbeteren, is het imago van de stad in het buitenland. “Na de aanslagen kwam Brussel minder goed in het nieuws. Nu is het tijd om Brussel terug positief aan bod te laten komen, want het is een prachtige stad.”

Over de vraag waarom ze ja zei, hoeft ze geen tweemaal na te denken. “Het is een heel ander leven, veel meer publiek, maar ik ben een jonge vrouw en ik vind het enorm belangrijk dat het stereotype van de grijze, oude man in de politiek verdwijnt. Iedereen moet zich vertegenwoordigd voelen.”

'Fille de gauche'

Met dit schepenambt zet Houba weliswaar pas haar eerste stappen als politica, maar binnen de PS is ze al enige tijd geen onbekend gezicht meer. Na haar studies aan de ULB in politieke wetenschappen werkte ze er van 2009 tot 2014 op de studiedienst.

Daarna maakte ze de overstap naar de kabinetten van PS-ministers Paul Magnette, Jean-Pascal Labille en André Flahaut. Begin dit jaar werd ze door haar partij benoemd tot voorzitster van de raad van bestuur van het Universitair Verplegingscentrum Brugmann. Op 32-jarige leeftijd was dit vrijwel ongezien.

Houba noemt zichzelf voluit “une fille de gauche”. Zo schreef ze al een boek over de collectieve arbeidsduurvermindering en werkte ze, voor ze bij de PS terecht kwam, voor de ngo Solidarité Socialiste. “Wat cultuur betreft, wil ik vooral de focus leggen op de interactie met de buren. Cultuur door en voor de Brusselaar met een gezonde publieke steun vanuit de stad.”

Schepencollege Brussel-Stad Ecolo-Groen, PS, Défi, Change.Brussels

| De nieuwe bestuursploeg in Brussel-Stad voor de komende zes jaar. Uiterst links Delphine Houba

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Kiest 2018: Brussel-Stad, Delphine Houba, schepencollege, PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni