— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Geen problemen met dubbele oproepingsbrieven in faciliteitengemeenten

© Google Maps

Het feit dat de inwoners van de faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Drogenbos en Linkebeek twee oproepingsbrieven in de bus kregen heeft zondagmorgen nergens geleid tot problemen in de stembureaus. In tegenstelling tot vorige verkiezingen waren er ook geen acties van flamingante groepen.

Door de problemen in het verleden, had Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte zelf het initiatief genomen om de oproepingsbrieven in het Nederlands te versturen. Volgens de Vlaamse taalwetgeving moet dat ook, Franstaligen kunnen in de faciliteitengemeenten een document in hun moedertaal aanvragen.

De gemeentebesturen van zes faciliteitengemeenten hadden daarna andere oproepingsbrieven verstuurd. Je moet namelijk maar een keer om de vier jaar bevestigen of je communicatie in het Frans wil ontvangen. Enkel Wemmel beperkte zich tot de melding aan de geregistreerde Franstaligen dat ze op het gemeentebestuur een Franstalige oproepingsbrief konden afhalen.

"Er deden zich geen problemen voor. Heel wat Franstaligen hadden de twee oproepingsbrieven bij zich en vroegen welke ze moesten gebruiken", aldus burgemeester Frederic Petit van Wezembeek-Oppem. Ook burgemeester Valerie Geeurickx van Linkebeek en Anne Sobrie, Vlaams schepen in Sint-Genesius-Rode zeggen dat er zich in hun gemeente geen problemen voordeden. Er is volgens Geeurickx nog geen beslissing genomen of de gemeentebesturen een juridische procedure zullen opstarten tegen het initiatief van de gouverneur om een oproepingsbrief te sturen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?