Grimbergen: Groen roept op cordon sanitaire niet te doorbreken

© Belga
15/10/2018

In Grimbergen roept Groen de Open VLD en N-VA op het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang niet te doorbreken door in zee te gaan met Vernieuwing. Groen wijst erop dat Bart Laeremans, de lijsttrekker van Vernieuwing, van 1995 tot 2014 in het parlement zetelde voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en Vlaams Belang.

Groen wijst op het feit dat Laeremans het Vlaams Belang pas verliet na de grote nederlaag van deze partij in 2014 en dat hij dankzij zijn jarenlang engagement voor het Vlaams Blok en Vlaams Belang nog steeds een rijkelijk parlementair pensioen opstrijkt. "Hoe geloofwaardig is de afstand die hij nam van deze partij?" aldus Boelens. Bovendien is Luk Raekelboom, die zondag op de lijst Vernieuwing verkozen werd, parlementair medewerker van het Vlaams Belang.

Zondagavond raakte bekend dat Vernieuwing, Open VLD en N-VA een princiepsakkoord sloten over de vorming van een nieuwe coalitie in Grimbergen. In de nieuwe gemeenteraad heeft Vernieuwing acht zetels (+2), Open VLD zes (status quo) en N-VA vier (-1), wat een totaal oplevert van 18 zetels op 33. Over de invulling van de mandaten is er nog niets beslist.

De winnende verliezer

Naast Vernieuwing was Groen met een verdubbeling van haar zetelaantal van drie naar zes de winnaar van de verkiezingen. CD&V leed met een verlies van twee tot zes zetels een zure nederlaag. Grimbergen wordt momenteel bestuurd door een coalitie van CD&V, Groen en Open Vld.

"Onze goede uitslag laat zien dat het beleid van Groen gesmaakt wordt en dat 'Groen en besturen' goed samen gaat", aldus uittredend schepen Eddie Boelens (Groen). "Eerder dan met Vernieuwing - lees een verveld Vlaams Belang - in zee te gaan, zou er tenminste met ons moeten gesproken worden", aldus Boelens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Kiest 2018: de Rand , Bart Laeremans , Vernieuwing , Grimbergen , cordon sanitaire

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni