De posters van Vigilance Cordon Sanitaire.

Vigilance Cordon Sanitaire

| De posters van Vigilance Cordon Sanitaire.

Activisten plakken honderden affiches tegen MR: ‘Partij schuift op richting extreemrechts’

23/04/2024

Activisten van het collectief Vigilance Cordon Sanitaire hebben in de nacht van maandag op dinsdag honderden affiches op gevels en bushokjes geplakt tegen de MR. “Dit is het resultaat van het misselijkmakende klimaat dat door links is gecreëerd,” reageert Brussels MR-voorzitter David Leister bij La Capitale.

Op de posters wordt verwezen naar een fictief krantenartikel met de titel ‘MR, steeds verder naar (extreem)rechts?’, dat dateert van 22 april. Volgens BX1 zijn ze in de nacht van maandag op dinsdag opgehangen op gevels en bushokjes in Brussel, Luik, Bergen en Namen.

“De liberale partij, een historisch onderdeel van de Belgische democratie sinds de negentiende eeuw, is sinds enkele jaren sterk rechts geworden,” staat er op de poster. “Tot het punt om als extreemrechts te eindigen? Sommigen twijfelen niet langer om de vraag te stellen, of zelfs te bevestigen. Wat zou in dat geval de rol van de media zijn?”

Vervolgens wordt opgeroepen tot het instellen van een cordon sanitaire tegen de partij. Onderaan staat een QR-code die linkt naar een blog van het collectief Vigilance Cordon Sanitaire. Daar staat een uitgebreidere versie van het artikel.

Racisme, islamofobie, discriminatie

Volgens het collectief maakt MR zich schuldig aan racisme, islamofobie en discriminatie. “We kunnen dit niet langer tolereren. Wij komen vandaag in actie om de bevolking, maar ook en vooral de media te waarschuwen.” Ook wordt opgeroepen om de tekst van het artikel naar verschillende media te sturen.

Brussels MR-voorzitter David Leisterh reageert ontzet. “Dit is het resultaat van het misselijkmakende klimaat dat door links is gecreëerd en dat het debat wil afleiden van de desastreuze resultaten voor Brussel. Tegelijkertijd zijn ze boos omdat onze lijst zo divers is. Ze dachten dat alleen links over diversiteit kon spreken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni