— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Opnieuw Franstalige eenheidslijst in Wezembeek-Oppem

Fréderic Petit (MR)

Alle Franstalige partijen in faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem stappen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw als LB-UNION naar de kiezer. Lijsttrekker is Fréderic Petit (MR), die sinds 2013 burgemeester is.

LB-UNION heeft momenteel in de gemeenteraad een meerderheid van 18 zetels op 23. De overige vijf zetels zijn voor de Vlaamse eenheidslijst Open.

"Om de samenwerking tussen de Franstalige partijen in de verf te zetten worden de eerste vijf plaatsen op de lijst achtereenvolgens ingenomen door een vertegenwoordiger van MR, DéFI, cdH, Ecolo en PS," aldus Fréderic Petit.

"Dat is ook de volgorde van het aantal verkozenen in de gemeenteraad dat deze partijen hebben binnen de LB-UNION-fractie. MR heeft er 8, DéFI 6, CdH 4 en Ecolo 1. De PS heeft er ook 1. Het gaat om een raadslid dat Francois Van Hoobrouck opvolgde toen die ontslag nam", klinkt het.

Linkebeek en Kraainem: geen eenheidslijsten

In twee andere faciliteitengemeenten is er in tegenstelling tot het verleden niet langer sprake van Franstalige eenheidslijsten. In Linkebeek komt er naast de lijst van Damien Thiéry ook nog een Franstalige groep op onder leiding van schepen van Yves Ghequière die de steun heeft van 13 van de 20 raadsleden van de gemeente en OCMW waaronder burgemeester Valérie Geeurickx.

In Kraainem is een tweetalige 'Lijst van de Burgemeester' in de maak met burgemeester Cardon de Lichtbuer (cdH) als lijsttrekker. Deze formatie kreeg reeds de steun van cdH, Ecolo, Open Vld, CD&V.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?