— Brussel kiest in jouw gemeente

Evere
analyse

Evere: 'Tegen 2028 komen er achtduizend mensen bij'

© BRUZZ

"Ze doen hun best." Dat hoor je zowat overal, als je naar een evaluatie van het Nederlandstalige beleid in Evere vraagt. Dat houdt in dat er nieuwe scholen gebouwd worden. Al mag dat van de oppositie best wat vlugger.

Wanneer je het uit de kluiten gewassen gemeentehuis binnenstapt, merk je dat er belang aan wordt gehecht. Het onthaal is tweetalig, net zoals de meeste medewerkers én de waarnemend burgemeester. Op de benedenverdieping liggen de Nederlands- en Franstalige bibliotheek zusterlijk tegenover elkaar, en in de gemeenteraad zijn tolken zelfs niet nodig – daar waar in andere gemeenten het eerste woord Nederlands naar de hoofdtelefoon doet grijpen. “Er zijn hier dan ook geen communautaire twisten,” zegt schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden Martine Raets (Open VLD).

Quote Martine Raets, Vlaamse schepen Evere

Volgens Philip Surmont (N-VA) doet de gemeente het inderdaad niet slecht, maar is een en ander wel voor verbetering vatbaar. “De communicatie van de gemeenschapswachten bijvoorbeeld. Of de medewerkers die aan de ingang van het gemeentelijk containerpark staan. Die spreken geen Nederlands.” Volgens Raets valt het allemaal nog wel mee. “Ook zij doen hun best.”

De Nederlandstalige instellingen dan. Die bloeien. Zo draait het gemeenschapscentrum Everna op volle toeren. En het jeugdhuis Schabernak, vorig jaar omgedoopt tot ’t Schab, herleeft nu het in datzelfde Everna is geïntegreerd. “Ik weet waarover ik praat,” zegt Raets lachend. “Ik woon ernaast.” Verder zijn er nog de toneelvrienden, de muziekmaatschappijen, de Wit Lof Parade en de Jeannekes Boys & Girls – een cafévoetbalploeg waar Guy Vanhengel (Open VLD), trouwens al 21 jaar werkgever van Raets, nog in meespeelde.

Scholen en crèches

Om de bevolkingsgroei aan te kunnen, wordt geïnvesteerd in scholen, ook aan Nederlandstalige kant. “De gemeentelijke basisschool Everheide krijgt een nieuwe vleugel,” zegt Raets. "Met op termijn plaats voor 250 extra leerlingen.” De nieuwbouw van gemeenschapsschool Papageno werd in december vorig jaar ingehuldigd.

Het gemeentelijk kinderdagverblijf De Hummeltjes verhuist naar een nieuw gebouw, ook weer aan Everheide, maar breidt nauwelijks uit. Wel komt er een nieuwe Go!-crèche, goed voor vijftig plaatsen, vlak bij de Decathlon, een plek waar de gemeente mee heeft over onderhandeld.

De oppositie vreest echter dat het niet zal volstaan. “Er wordt inderdaad gebouwd, maar de infrastructuur volgt niet snel genoeg,” zegt gemeenteraadslid Griet Hubrechts (Groen). Surmont (N-VA) treedt haar daarin bij. “De volgende tien jaar komen er achtduizend nieuwe mensen bij. De huidige capaciteitsuitbreiding zal niet volstaan.” Een waarschuwing dus aan de gemeente. En aan Vanhengel, dit keer als VGC-collegelid bevoegd voor scholenbouw.

Rond evan Brussel: Evere. Quote Guy Vanhengel

OCMW

Martine Raets is niet de enige Nederlandstalige in het Everse bestuur. Ook OCMW-voorzitter Katrien Debeuckelaere (SP.A) spreekt thuis de taal van Conscience. Ze nam in 2016 de portefeuille over van Christian Beoziere (PS), die nu voogdijschepen OCMW en Sociale Zaken is. Hij verving op zijn beurt Joseph Corten (PS), die met pensioen ging.

“Evere is een middengemeente,” zegt ze. “We hebben evenveel leefloners als in Ukkel, dat dubbel zoveel inwoners kent. En na Watermaal-Bosvoorde hebben wij procentueel het grootste aantal sociale woningen. Toch is Evere niet armoedig.”

Haar prioriteit is een betere begeleiding van de OCMW-­cliënten. “Daarvoor heb ik meer plaats en meer tijd per cliënt nodig,” zegt ze. Die tijd gaat onder meer naar persoonlijke begeleiding, opleidingen, de energiecel of schuldbemiddeling. “Evere kent ook het hoogste aantal alleenstaande ouders van het gewest."

"En doordat de bevolking stijgt, stijgt ook het aantal aanvragen voor een leefloon. We moeten dat kunnen blijven bolwerken,” aldus Debeuckelaere.

Ook zij zal, net als Raets, opnieuw op de pluriforme lijst van burgemeester Rudi Vervoort (PS) staan. Ze krijgt daar concurrentie van Tina Martens (SP.A), die als regeringscommissaris de Samusocial-­vergoedingen mee aan het licht bracht, en zich ook op sociale thema’s profileert. Voor de CD&V schuift zeker Ingrid Haelvoet (CD&V) opnieuw mee aan.


Vanhengel duwt

De precieze plaatsen op die Lijst van de Burgemeester zijn nog niet bekend. Het enige wat al zeker is, is dat Vervoort trekt en Vanhengel duwt. Bij de groenen wacht Griet Hubrechts dan weer de onderhandelingen met Ecolo af. Surmont wordt wel zeker lijsttrekker voor de N-VA, dat absoluut apart wil opkomen. Of het Vlaams Belang een lijst neerlegt, is nog onzeker.

De Ronde: Evere

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente EVERE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?