— Brussel kiest

Kamer

Vakbondsvrouw Vindevoghel trekt PVDA-lijst voor Kamer in Brussel

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Maria Vindevoghel, de Brusselse PTB-PVDA-lijsttrekster voor de Kamerverkiezingen, naast nationaal voorzitter Peter Mertens
Updated: 04-02-2019 - 11:03

De Nederlandstalige vakbondsvrouw Maria Vindevoghel (61) uit Sint-Jans-Molenbeek trekt op 26 mei de PVDA-lijst voor de Kamer in Brussel. Dat heeft partijvoorzitter Peter Mertens maandagochtend bekendgemaakt.

Vindevoghel heeft zelf meer dan 20 jaar in de schoonmaaksector gewerkt en vindt het belangrijk dat er meer arbeid(st)ers in het parlement zetelen. "Met meer mensen zoals ik zouden wetten die de arbeidsduurvermindering uitstellen tot de leeftijd van zestig jaar veel moeilijker passeren", zei ze bij de voorstelling van haar kandidatuur. "De gewone werkende mensen hebben recht op een stem in het parlement."

PVDA-PTB, dat in Brussel met een tweetalige lijst naar de kiezer trekt voor de Kamerverkiezingen, maakt zich sterk dat Vindevoghel grote kans heeft om verkozen te geraken. Voorzitter Mertens hoopt in de volgende legislatuur minstens acht parlementsleden te hebben in de Kamer.

Dat een Nederlandstalige een federale lijst trekt in Brussel, lijkt geen evidentie. "Maria is tweetalig", zegt Peter Mertens daarover, "en zij spreekt vooral de taal van de arbeid." Voor de gewestelijke verkiezingen moeten partijen eentalige lijsten indienen. Of de PVDA met een Nederlandstalige lijst opkomt voor het Brussels Parlement, is momenteel nog niet zeker.

Vindevoghel bezette ook de tiende plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen in Molenbeek. In oktober 2018 kreeg ze 361 voorkeursstemmen achter haar naam. De ACV-vakbondsvrouw is vooral bekend van haar vurige pleidooien ten tijde van het faillissement van Sabena in 2001.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?