— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Agatha-Berchem

Lijst burgemeester Riguelle loopt leeg

Maude Van Gyseghem (hier naast burgemeester Riguelle) was bij haar eedaflegging in oktober 2017 de jongste Vlaamse schepen in het Brussels gewest.
Updated: 25-04-2018 - 13:58

Vlaamse schepen Maude Van Gyseghem (LBR) uit Sint-Agatha-Berchem verandert het geweer van schouder. Het jongste CD&V-lid stapt als onafhankelijke naar de nieuwe lijst Open MR Berchem en krijgt er de tweede plek op de lijst. “Ik had genoeg van de onenigheden binnen de meerderheid.”

logo Brussel Kiest 2018

Andermaal keert een Vlaamse verkozene uit de meerderheid de burgemeester de rug toe. Nog geen zes maanden draagt Maude Van Gyseghem de sjerp van schepen voor Nederlandstalig Onderwijs, Cultuur, Jeugd, Academie en Bibliotheek. Ze volgde eind november 2017 CD&V-partijgenoot Peter Decabooter op, die er de brui aan gaf na aanhoudende verdeeldheid in het college. Een oud zeer, waarvan de eerste barsten zichtbaar werden met het ontslag van voormalig schepen Vincent Riga (toen ook CD&V, nadien onafhankelijk raadslid, nu Open VLD).

Ook Van Gyseghem ergert zich aan de slechte verstandhouding binnen het college. “CD&V heeft met burgemeester Joël Riguelle onderhandeld over de lijstvorming van Lijst Burgemeester Riguelle (LBR),” zegt Van Gyseghem.

“Het belangrijkste discussiepunt bleek het aantal schepenplaatsen voor Nederlandstaligen (nu twee van CD&V, red.). Ondanks goede resultaten binnen CD&V - en bij een verkiezingsoverwinning voor LBR uiteraard - zou de burgemeester ons maar één schepenstoel gunnen. Een tweede bleek te veel gevraagd. Dat werd het struikelblok.”

Maude Van Gyseghem

Het getouwtrek tussen CD&V en Riguelle zou al sinds september aanslepen, zonder enige verandering. Als de Nederlandstaligen van LBR geen tweede schepenstoel meer mogen verwachten, ongeacht de resultaten, ziet schepen Van Gyseghem elke kans op een zitje de mist ingaan.

LBR-schepen van Openbare Werken Agnès Vanden Bremt (CD&V) kreeg immers een verkiesbare plaats op de lijst LBR. “Ik maak het nu publiek, maar ik heb in maart de meerderheid (LBR-MR) al geïnformeerd over mijn beslissing. Ik heb me teruggetrokken uit CD&V. Tot de verkiezingen blijf ik als onafhankelijke in functie. Wel zal ik niets blokkeren van wat er in de pijplijn zit.”

Van Gyseghem nam haar beslissing niet alleen op basis van één onenigheid en de nieuwe schepenstoel die LBR en CD&V haar niet gunden.

“Er is ook het belangrijke dossier van de nieuwbouw voor een Nederlandstalige school, die duidelijk geen prioriteit is voor de burgemeester. Een aankoop van sportterreinen van de Nationale Bank bleek belangrijker dan een spoedaankoop van een bouwgrond voor onze broodnodige kinderklasjes. De burgemeester werkt niet tegen het dossier, maar dringend blijkt het niet.”

Tweetalige liberale lijst

Een en ander heeft ertoe geleid dat Van Gyseghem is opgevist door Open MR Berchem. Vorig weekend gaf Open VLD-kopman Vincent Riga met MR-lijsttrekker Michaël Vander Mynsbrugge hun tweetalige lijst Open MR vorm.

De eerste drie kandidaten zijn dienstdoende schepenen in de huidige meerderheidscoalitie LBR/MR. Meteen na lijsttrekker en eerste schepen Michaël Vander Mynsbrugge (MR) staat schepen Maude Van Gyseghem (ex-CD&V, nu Onafhankelijke), gevolgd door derde schepen Pierre Tempelhof (MR) en Chantal Duboccage, ondervoorzitter van de gemeenteraad en fractieleider van MR. De vijfde plaats komt oud-schepen Vincent Riga (ex-CD&V, nu Open VLD) toe. ‘Open’ staat voor het openarmengedrag tegenover onafhankelijken en Europeanen op de lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?