— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Agatha-Berchem

Studente krijgt tweede plaats op lijst Riguelle

© BRUZZ

In Sint-Agatha-Berchem heeft burgemeester Joël Riguelle (CD&V) zijn lijst voorgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Op de lijst enkele nieuwe gezichten en vier Nederlandstaligen.

Vrijdagmiddag werd de Lijst Burgemeester Riguelle (LBR) voorgesteld. Naast enkele bekende gezichten, zien we ook de intrede van vier kandidaten van de burgerlijst Berch'm en voormalig PS-kopman Marc Ghilbert.

Daarnaast ook enkele nieuwkomers. Helemaal bovenaan is na lijsttrekker en huidig burgemeester Joël Riguelle de tweede plaats gegund aan nieuwkomer Gladis Kazadi, 23 jaar en in haar laatste masterjaar Internationale betrekkingen aan de UCL.

“Jongeren zijn onvoldoende vertegenwoordigd in de lokale politiek, vandaar mijn engagement,” zegt Kazadi. Ze treedt in de voetsporen van Marie Kunsch, die bij de vorige verkiezingen uit het niets de tweede plaats kreeg en nu al schepen is.

Het aantal Nederlandstaligen bij LBR is - na de breuk met Vincent Riga en Peter Decabooter - geslonken tot vier. De vierde plaats is voor Agnès Vanden Bremt (CD&V). Ook Carine Cackebeke (ondervoorzitster van CD&V in Berchem) Philippe Maquestiau en Alain Berckmans vullen de gelederen.

Enquête
Wat opvalt bij de kandidaten voor LBR, is het aantal beroepen gelinkt aan overheidsfuncties, zoals Christian Lamouline, de big boss van de Brusselse gewestadministratie en Philippe Maquestiau, sectiechef bij de Federale politie.

De burgemeester koppelt de trekkersrol van de kandidaten voor LBR aan de positieve slogan ‘de moed om zich in te zetten’, waarmee hij doelt op het integer engagement van wie aan politiek wil doen.

Het programma wordt nog verfijnd via een enquête bij de burgers. “De eerste uitdaging is de bevolkingstoename in de gemeente, die net de kaap van 25.000 inwoners heeft bereikt", aldus Riguelle. "Ten tweede: de verjonging van de gemeente, door deze instroom. En tot slot de multiculturaliteit. Samen met aandacht voor duurzame ontwikkeling en een samenhorigheidsgevoel onder de buren in onze gemeente, zijn dat prioritaire aandachtspunten voor LBR.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?