— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Agatha-Berchem

Toch twee Nederlandstalige schepenen in Sint-Agatha-Berchem

© PhotoNews
| Joël Riguelle, burgemeester Sint-Agatha-Berchem
Updated: 25-10-2018 - 17:28

De nieuwe coalitie van LBR, Ecolo-Groen en PS-SP.A heeft bekendgemaakt wie schepen wordt in het College van Sint-Agatha-Berchem. Katia Van Den Broucke (Groen) en Agnes vanden Bremt (CD&V) delen de Nederlandstalige bevoegdheden.

Tegen de verwachtingen van haar verkiezingsresultaten in haalt Agnès Vanden Bremt (CD&V) toch een schepenstoel binnen in de gemeenteraad. Als achtste gekozene op de lijst LBR van burgemeester Joël Riguelle (CDH) is het onverwacht dat ze naast de Nederlandstalige lijsttrekker Ecolo-Groen Katia Van den Broucke toch een portefeuille toegewezen kreeg.

Als tweede schepen zal Katia Van den Broucke bevoegd zijn inzake Nederlandstalige Cultuur en Jeugdzaken. Agnes Vanden Bremt wordt schepen van Onderwijs, Nederlandstalige muziekacademie en Nederlandstalige Bibliotheek. Beide schepenen verdelen dus het totale pakket aan Nederlandstalige bevoegdheden.

“Omdat het de eerste keer is dat ik schepen ben, moet ik me nog wat inwerken. Daarom is het eigenlijk heel tof dat ik samen kan werken met iemand die al wat ervaring heeft als schepen”, zegt Katia Van Den Broucke, aan BRUZZ.

De Nederlandstalige schepenen zullen de komende drie jaar samenwerken. Nadat Vanden Bremt met pensioen gaat, zal Katia Van Den Broucke haar Nederlandstalige bevoegdheden overnemen. “Haar andere bevoegdheden zullen overgenomen worden door een nieuwe Franstalige schepen”, klinkt het.

College van Burgemeester en Schepenen

Met 26 procent van de stemmen blijft de Lijst van de Burgemeester de grootste partij. Joël Riguelle blijft dus komende zes jaar Burgemeester van Sint-Agatha-Berchem. Hij zal bevoegd zijn voor Algemene juridische zaken, Politie en preventie, Financiën, Stedenbouw, Communicatie en Burgerlijke stand.

Verder wordt de voorlopige verdeling evenwichtig verdeeld onder de coalitiepartners LBR , PS-SPA+ (enkel Franstaligen) drie zetels en Ecolo-Groen twee zetels. Ondanks zijn lagere score behoudt Jean-François Culot (CDH) het voorzitterschap van het OCMW (halve termijn), een dossier waarvoor de PS bedankte. Marc Hermans (van PS overgestapt naar LBR) zal de tweede termijn van dat voorzitterschap uitoefenen. De getipte burgemeester na drie jaar Riguelle, Christian Lamouline (LBR) wordt voorzitter van de gemeenteraad.

De schepenen zijn:

Yonnec Polet (PS-SP.A) met Sociale Zaken, Integratie en sociale cohesie, Franstalig onderwijs en schoolinschakeling, Franstalige Jeugd en Naschoolse opvang, Franstalige muziekacademie en Economische Ontwikkeling.

Katia Van Den Broucke (Ecolo-Groen) bevoegd voor Transitie, Participatie en buurtleven, Diversiteit en Gelijkheid , Nederlandstalige Cultuur en Jeugdzaken.

Saïd Chibani (LBR) bevoegd voor Openbare werken, Parken en Beplantingen, Openbare netheid, Sport, Aankoopcentrale, Economaat en Wagenpark.

Ali Bel-Housseine (PS-SP.A) met als competenties Werkgelegenheid Huisvesting, Vastgoedbeheer en Gebouwen, Erfgoed en Informatica.

Thibault Wauthier (Ecolo-Groen) met Mobiliteit, Culturele Rechten, Lokale handelszaken en Markten, Nieuwe energieën

Agnes Vanden Bremt (LBR) bevoegd voor Families en Ouderschap, Senioren en intergenerationele relaties, Volksgezondheid, Nederlandstalig Onderwijs, Nederlandstalige muziekacademie en Nederlandstalige Bibliotheek.

Sabrina Djerroud (PS-SP.A) met als competenties Kinderopvang, Kinderdagverblijven, MCAE en vooropvang, Festiviteiten, Nieuwe technologieën en Dierenwelzijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?