| Mutambayi toen hij Theo Francken (N-VA) flankeerde bij zijn beleidsverklaring als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in 2014.

Congolese rechterhand Francken trekt lijst voor N-VA in Molenbeek

Mathias Declercq
© BRUZZ
24/04/2018

Laurent Mutambayi wordt de lijsttrekker voor N-VA in Sint-Jans-Molenbeek bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De jurist van Congolese afkomst is een belangrijke adviseur van staatssecretaris Theo Francken.

Bij de vorige verkiezingen kreeg Mutambayi de zesde opvolgersplaats van de Europese N-VA-lijst. Deze keer wordt de Congolees lokaal uitgespeeld als lijsttrekker voor zijn partij in Molenbeek, waar hij nu al bestuurslid is van de lokale partijafdeling.

Mutambayi groeide op in Kinshasa als de zoon van een belangrijke Congolese magistraat. Na zijn studies in Nederland en de Verenigde Staten vestigde hij zich in België, waar hij eerst als bedrijfsjurist carrière maakte. Hij is getrouwd met de dochter van Meester Tshibuabua Ashila, politicus en ex-ambassadeur van Zaïre in België. (lees verder onder de foto)

Laurent Mutambayi

| Laurent Mutambayi wordt het nieuwe gezicht van de N-VA in Sint-Jans-Molenbeek.

Sleutelrol op kabinet-Francken

De jurist raakte bekend bij het grote publiek toen hij Theo Francken (N-VA) flankeerde bij zijn beleidsverklaring als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in 2014. Dat waren meteen politiek woelige tijden voor Francken: er waren nog maar net oude Facebookberichten opgedoken waarin de nieuwe staatssecretaris zich vragen had gesteld bij de meerwaarde van onder meer de Congolese gemeenschap. Het verhinderde Mutambayi niet om in de komende jaren als adviseur Parlementaire Relaties en adjunct-woordvoerder een sleutelrol te spelen op het kabinet van Francken.

In Molenbeek wil Mutambayi focussen op eerlijkheid, de uitdagingen van morgen en een doortastend beleid op vlak van veiligheid, identiteit en integratie. Zijn eigen staatssecretaris Theo Francken maakt dinsdag ook de lijsttrekkers voor de andere Brusselse gemeenten waar de N-VA opkomt bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , Brussel Kiest 2018 , N-VA , Congo , lijsttrekker

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni