— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Molenbeeks schepen wil bijzitters uit andere gemeenten bij verkiezingen

© PhotoNews
| Voor schepen van Sport en Economische Zaken Ahmed El Khannouss (CDH) is het voorstel van Défi om camera's te plaatsen in de stemhokjes een brug te ver.

Schepen van Sport en Economische Zaken in Molenbeek en Brussels parlementslid Ahmed El Khannouss (CDH) wil dat de bijzitters in het stembureau bij de gemeenteraadsverkiezingen niet afkomstig zijn uit de gemeente waar ze gedomicilieerd zijn. Dat moet helpen om fraude tegen te gaan.

Verkiezingsfraude is een probleem voor Molenbeek. In 2010 en 2012 werden al verzoekschriften ingediend om bepaalde stemmen ongedaan te maken. Mensen van vreemde origine of kiezers die de taal niet machtig zijn zouden beïnvloed worden in hun politieke keuze. Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht komen er voorstellen op tafel om dergelijke scenario's deze keer te vermijden.

Défi kwam vorige week met het idee om camera's te installeren in de stemlokalen. "Videobewaking zorgt voor een transparante kijk, maar kan ook zijn nut bewijzen tijdens het tellen van de stemmen. Het is belangrijk om bij de minste twijfel meteen te kunnen ingrijpen. We moeten te allen tijden vermijden dat de democratie wordt aangetast", benadrukten Michaël Vossaert en Rachid Ben Salah toen bij de RTBF.

'Simpele aanpassing van de wetgeving'

Voor schepen van Sport en Economische Zaken en Brussels parlementslid Ahmed El Khannouss (CDH) is het plaatsen van camera's een brug te ver, zegt hij in La Capitale. "Ik vind het vergezocht en bovendien is het niet duidelijk of dat juridisch allemaal zomaar kan. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn ook enorm, waardoor het in deze financiële moeilijke tijden voor het Gewest en gemeenten niet gepast zou zijn."

El Khannouss pleit voor een eenvoudigere ingreep. "Laat ons in de stembureaus kiezen voor bijzitters die niet gedomicilieerd zijn in de gemeente waar ze worden voor opgeroepen. Op die manier is er geen risico dat ze kiezers beïnvloeden. Het kost ook geen geld, het enige wat moet gebeuren is een simpele aanpassing van de wetgeving."

Daarnaast wil hij ook strengere sancties voor zij die zich schuldig maken aan verkiezingsfraude. Het parlementslid diende eerder al een dergelijk voorstel tot ordonnantie in en zegt dit nu in een hernieuwde versie opnieuw te zullen doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?