— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Beatrice Meulemans (SP.A), Vlaamse schepen in Sint-Joost

Met Emir Kir krijg ik meer gedaan,” verkondigde een enthousiaste Beatrice Meulemans (SP.A) net na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Maar vijf jaar later blijkt dat nogal tegen te vallen.

© bruzz
Meulemans was al Vlaamse schepen onder Kirs voorganger Jean Demannez (PS), die volgens haar een tweede vestiging voor de enige Nederlandstalige gemeentelijke basisschool blokkeerde. Onder de nieuwe burgemeester kwam een uitbreiding van de school in het meerderheidsakkoord te staan. Meulemans juichte dat “Emir Kir meer voeling heeft met de Nederlandstaligen”.

Vijf jaar later is er van de plannen niets terechtgekomen, omdat de burgemeester dwarsligt. “Probleem is dat we geen prioriteit kunnen geven aan de kinderen uit Sint-Joost zelf,” geeft de Vlaamse schepen als verklaring. “Er volgen nu 450 leerlingen les in de Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee, maar minder dan de helft van hen woont in de gemeente zelf. De burgemeester wil garanties dat nieuwe investeringen vooral ten goede komen van kinderen uit Sint-Joost.”

'Onderhandelen met Vlaanderen'
Emir Kir is nog explicieter: “In het Franstalige onderwijs schrijf je je in bij de gemeente, in het Nederlandstalige geldt de inschrijving meteen voor het hele gewest. Dat kan voor ons niet. Wij hebben verhoudingsgewijs al veel meer plaatsen op de Nederlandstalige school dan veel grotere gemeenten (hij bedoelt Schaarbeek, red.). Ik ga met de Vlaamse overheid onderhandelen, want wij dragen de kosten voor onder meer verwarming en onderhoud. Als de toelatingscriteria niet veranderen, komt er geen uitbreiding.”

De plannen voor een uitbreiding van het Nederlandstalige onderwijs zijn daarmee afgevoerd, tot groot ongenoegen van de Vlaamse inwoners. "Geen enkele Nederlandstalige schepen in het gewest is zo gecontesteerd en impopulair als Bea Meulemans," klinkt het bij een Vlaamse Tennodenaar.

Bovendien heeft Kir begin 2017 gratis naschools toezicht in de (Franstalige) gemeentescholen ingevoerd, maar zag hij Sint-Joost-aan-Zee daarbij compleet over het hoofd. Terwijl hij in de Franstalige scholen goedkope tewerkgestelde werklozen inschakelde, blijven ouders in de Nederlandstalige school betalen voor externe buitenschoolse opvang. “Misschien bestaat de oplossing eruit dat we de opvang opnieuw in de school zelf organiseren, en zo huishuur uitsparen,” zegt Meulemans. “De beslissing ligt opnieuw bij de burgemeester, die tegelijk ook schepen is van Financiën en Personeel. Ik hoop dat de kwestie tegen 1 januari is uitgeklaard.”

Eveneens ‘ten laatste begin volgend jaar’ opent de tweede Nederlandstalige crèche Madeliefjes, in de Liedekerkestraat. Het kinderdagverblijf met 24 plaatsjes maakt deel uit van een wijkcontract dat nog onder de vorige burgemeester was ingediend.

Guineeërs en Palestijnen
Niet verwonderlijk misschien dat Meulemans zelf liefst haar portefeuille Sociale Cohesie in de schijnwerpers zet. “Dat wij tot nu toe weinig problemen hebben gehad met radicalisme – zeker als je vergelijkt met Molenbeek –, komt omdat wij heel veel investeren in het samen-leven.” Ze vertelt over het Sahel Festival, over feesten van Nepalezen, Guineeërs en Palestijnen, allemaal georganiseerd met steun van de gemeente. Ze beschrijft hoe ze Kabila-tegenstanders overtuigde een zanger toch te laten optreden. “Wat ik zie als mijn grootste verwezenlijking, onder voorbehoud: vrede en een goede verstandhouding tussen de verschillende culturen in Sint-Joost.”

De Vlaamse schepen is intussen 67, maar wil er graag nog een halve ambtstermijn bijdoen. “Ik zou nog een paar zaken willen afkrijgen, zoals die uitbreiding van de Nederlandstalige school, want het zit me dwars dat dat nog niet gelukt is.” Wat vindt Kir daarvan? Hij laat weten dat hij nog praat met de SP.A over welke Nederlandstaligen op zijn lijst zullen belanden, maar noemt Meulemans une excellente échevine.

Ronde van Brussel: Sint-Joost-ten-Node

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente SINT-JOOST-TEN-NODE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?