Bea Meulemans: 'Met Emir Kir krijg ik meer gedaan'

© Marc Gysens
Emir Kir (PS) wordt de eerste Belgische burgemeester uit de niet-Europese migratie. Vlaams schepen Bea Meulemans (SP.A) vindt dat hij een eerlijke kans moet krijgen om zich te bewijzen.

Emir Kir (PS) wordt de eerste Belgische burgemeester uit de niet-Europese migratie. Vlaams schepen Bea Meulemans (SP.A) vindt dat hij een eerlijke kans moet krijgen om zich te bewijzen.

Meulemans zegt het niet met zoveel woorden, maar ze is in haar nopjes met Emir Kir (PS), de nieuwe burgemeester van Sint-Joost. Ze is dat minder over de negatieve sfeer die rond de burgemeesterswissel hangt. "Emir Kir moet zich blijkbaar meer bewijzen als burgemeester van Sint-Joost dan een autochtoon. Nochtans woont hij al sinds zijn zevende in deze gemeente."

Betekent de burgemeesterswissel een verandering voor Sint-Joost, of wordt het meer van hetzelfde?
Bea Meulemans: "Het zal zeker voor verandering zorgen. Kir is ten eerste van een andere generatie. Hij staat dichter bij een groot deel van de arme bevolking. Daarnaast heeft hij meer voeling met de Nederlandstaligen, wat ik als Vlaamse schepen dan weer belangrijk vind. Voor een allochtoon speelt de communautaire agenda minder."

Er klinkt ook ongerustheid in politiek Brussel omdat Kir voornamelijk met Turkse stemmen verkozen is.
Meulemans: "Dat is nog maar de vraag. In 2006 haalde Kir al het gros van de Turkse stemmen binnen. Nu haalt hij er nog een pak meer. Ook Afrikanen en Marokkanen stemmen voor Kir. Hij is een symbool geworden voor de mensen die hier zijn aangekomen, voor de migranten."

Als er rellen uitbreken tussen Turken en Koerden, kan Kir dan een geloofwaardige scheidsrechter zijn?
Meulemans: "Waarom niet? Hij zal dat goed doen. Hij kan ook bij mij komen aankloppen. Dat de rellen tussen Koerden en Turken in 2007 niet uit de hand zijn gelopen, is voor een deel mijn verdienste (Meulemans heeft goede contacten met de Koerden, SVG)."
"Of Kir als Turk burgemeester van de hele gemeente kan zijn, vind ik een onterechte, zelfs onrechtvaardige vraag. Waarom moet hij zich meer bewijzen dan een andere burgemeester? Kir ervaart dat zelf ook als vernederend. Ik zou zeggen: wait and see."

U steunde Kir in de broederstrijd met huidig burgemeester Jean Demannez. Waarom?
Meulemans: "Omdat ik ontevreden ben over het verloop van het dossier van het Nederlandstalig onderwijs. We hebben plannen voor een tweede vestigingsplaats voor de gemeenteschool Sint-Joost-aan-Zee. Demannez heeft dat dossier drie jaar lang tegengehouden. Hij vond dat er een uitbreiding van het Franstalig onderwijs tegenover moest staan. Emir Kir is de Nederlandstalige school wel gunstig gezind. Hij is geregeld op schoolfeesten, wat van Demannez bezwaarlijk gezegd kon worden."

Tijdens de campagne klonk bij Vlamingen in Sint-Joost de kritiek dat u te weinig voor hen heeft gedaan.
Meulemans: "Die kritiek is terecht. Het uitblijven van een tweede Vlaamse school heeft me pluimen gekost. Raadslid Frederic Roekens (Groen) heeft daar garen bij kunnen spinnen. Ook dat is terecht. Als oppositielid is het zijn taak om mij te bekritiseren. Ik heb wél het dossier van de Nederlandstalige bibliotheek vlot gekregen."

Ook het aanwervingsbeleid lag onder vuur. In Sint-Joost heerst vriendjespolitiek...
Meulemans: "Eerst was er politiek nepotisme. Om dat te bannen kwam de rekrutering in handen van de gemeenteadministratie. Maar dat heeft het probleem alleen verschoven. Ik pleit voor aanwerving op basis van diploma's en met een onafhankelijke jury. Dat is de enige manier om er wat aan te doen."

In Sint-Joost wonen veel gemeenschappen bij elkaar. Hoe ziet u dat evolueren?
Meulemans: "Positief. Ik denk dat we, nog meer dan nu, iedereen moeten kunnen laten proeven van die verschillende culturen. Er zijn hier Afghanen, Ghanezen, Roma, Nepalezen..."

Migratie brengt ook armoede met zich mee...
Meulemans: "Armen moeten toch ergens terecht? Ik vind niet dat we de bevolking van Sint-Joost moeten boboïseren zodat er voor armen geen plaats meer is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?