Analyse Sint-Joost: Kir eerste allochtone burgemeester

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
17/10/2012

Weinig woorden die zo misbruikt worden als 'historisch'. Toch kan men de stembusgang in Sint-Joost wel zo omschrijven. Emir Kir wordt de eerste burgemeester van Turkse oorsprong in België.

Weinig woorden die zo misbruikt worden als 'historisch'. Toch kan men de stembusgang in Sint-Joost wel zo omschrijven. Emir Kir wordt de eerste burgemeester van Turkse oorsprong in België.

Als kleinste, jongste en wat het inkomen per inwoner betreft de armste gemeente van het gewest springt Sint-Joost sowieso al uit de band. Maar de politieke strijd die zich binnen de PS heeft afgespeeld, kun je als homerisch omschrijven.

Nochtans zijn de cijfers duidelijk: de Lijst van de Burgemeester (Jean Demannez) behaalt met zestien zetels (status-quo tegenover 2006) een absolute meerderheid, en dat is business as usual voor de PS sinds 1947. Kleine partner in de aftredende coalitie CDH haalt vijf zetels (status-quo). Dat zijn er evenveel als oppositiepartij Ecolo-Groen (+2). De Bleus de Saint-Josse, de lokale MR, blijft steken op drie zetels.

Emir Kir, de nummer drie op de LB, haalt met 1.916 voorkeurstemmen een monsterscore. Hij laat grote concurrent en aftredend burgemeester Jean Demannez (1.215 stemmen) ruim achter zich. Bovendien behaalt Kir 281 stemmen meer dan in 2006, terwijl Demannez er 376 verliest. Wat hield Kir dan aanvankelijk tegen om meteen volwaardig burgemeester te worden? Zijn voornemen om tot de gewestverkiezingen van juni 2014 staatssecretaris te blijven in de Brusselse regering. Kir vroeg op de verkiezingsavond aan de 63-jarige Demannez, sinds 1999 burgemeester, om zijn stoel achttien maanden warm te houden, als waarnemend burgemeester. Demannez weigerde prompt. Hij sprak zelfs van een 'putsch' door Kir: hij houdt vast aan het akkoord van ruim een jaar geleden dat hijzelf en Kir na bemiddeling door gewestelijk PS-voorzitter Rudi Vervoort hadden bereikt. Dat bepaalde dat Demannez tot juni 2014 volwaardig burgemees­ter zou blijven. Na de gewestverkie­zingen zou hij dan de sjerp doorgeven.

resultaten verkiezingen 2012 Sint-Joost-ten-Node
Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

Bemiddelaar Vervoort heeft Kir onder druk gezet om onmiddellijk volwaardig burgemeester te worden en zijn staatssecretariaat te verzaken.
Kir begrijpt niet waarom minister-president Charles Picqué (PS) in Sint-Gillis wel al jarenlang titelvoerend burgemeester is en blijft, en waarom hij dat niet zou mogen. Kir zou wel alle schepenen mogen aanduiden.

Coalitie
Om een ruime meerderheid te hebben gaat de PS opnieuw in zee met het CDH van eerste schepen Eric Jassin. Vlaams schepen blijft Beatrice Meulemans (SP.A, vijfde op de LB-lijst). Voor de sterkste score aan Vlaamse kant zorgt Frederic Roekens (Ecolo-Groen), die van honderd stemmen in 2006 naar 279 stemmen klimt, maar die opnieuw tot een oppositierol is veroordeeld.

Geoffroy Clerckx, andere sterkhouder in de oppositie, behaalt met 325 stemmen maar vijftien stemmen meer dan in 2006. Mogelijk hebben niet alle liberalen de naamsverandering van MR naar Bleus de Saint-Josse geapprecieerd. Die naamsverandering was nodig om vermeend goudhaantje Canan Kir binnen te halen. Canan Kir, nicht van Emir, draagt immers een hoofddoek, en een hoofddoek dragen tijdens de uitoefening van een publiek mandaat kan niet volgens de MR-statuten.

Het goudhaantje legde overigens enkel windeieren: ze behaalde amper 91 stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni