— Brussel kiest in jouw gemeente

Ukkel

'Bij de Vlamingen in Ukkel is cultuur feestelijker'

© PhotoNews
| Jean-Luc Vanraes (Open VLD) en Carine Gol-Lescot, respectievelijk gemeenteraadslid en schepen van Vlaamse Cultuur in Ukkel.

De Vlaamse gemeenschap in Ukkel stelt het goed, zegt Jean-Luc Vanraes, gemeenteraadslid voor Open VLD. Voor de volgende bestuursperiode staat er een nieuwe Nederlandstalige muziekschool op het verlanglijstje. Opmerkelijk: het is de Franstalige Carine Gol-Lescot (MR) die schepen is van Vlaamse Cultuur.

Over een paar maanden - in de maand mei - opent het nieuwe gemeenschapscentrum Het Huys in Ukkel aan de Egide Van Ophemstraat de deuren, dan is het oude vertrouwde Candelaershuys aan de Brugmannlaan niet meer.

"Ook de Nederlandstalige bibliotheek draait op volle toeren en de vier Vlaamse scholen die Ukkel telt, zijn uitgebreid. Dat zijn zowel gemeenschapsscholen als vrije scholen," zegt gemeenteraadslid Vanraes. Dat is te danken aan de investeringen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). "Wat de scholen aangaat, wordt Ukkel optimaal bediend. Dat geldt voor Nederlandstalige en Franstalige scholen. Van de leerlingen in het Franstalig onderwijs komt dertig tot veertig procent van buiten Brussel. Dankzij de uitbreiding van de Nederlandstalige scholen is er een ouverture naar alle bevolkingsgroepen."

Quote Jean-Luc Vanraes (Open VLD), gemeenteraadslid Ukkel

Sinds negen jaar heeft Carine Gol-Lescot Nederlandstalige bevoegdheden in haar korf. Vanraes: "De mensen van het Candelaershuys zullen bevestigen dat de samenwerking prima verloopt. De ervaring leert dat een Franstalige meer openstaat om samen oplossingen te zoeken. Een flamand de service moet zijn eigen gemeenschap verdedigen tegen de andere. Ik heb weleens gezegd - en voor alle duidelijkheid: dat is een boutade - misschien moet een Franstalige Vlaamse cultuur krijgen en een Vlaming Franse cultuur."

"Carine Gol heeft zich echt ingeleefd, ze heeft me ook heel vaak gebeld." Maar het werk is niet af, zegt Vanraes: "Met onze muziekschool ging het in de jaren 1980 slecht, we zijn toen gefuseerd met die van Woluwe. Vandaag hebben we 120 tot 130 leerlingen en moeten we voor een nieuwe behuizing gaan. De plek waar ze nu is in Stalle, is niet goed."

Vlaamse cultuur

Carine Gol-Lescot heeft al negen jaar Franse cultuur en Vlaamse cultuur in haar korf met bevoegdheden en ze zou er graag nog zes jaar bij doen: "Toen ik negen jaar geleden schepen werd, heb ik gezegd dat ik twee bestuursperiodes dezelfde bevoegdheden wou. Maar wie weet komt er misschien een Nederlandstalige schepen, eerst moet de kiezer zich nog uitspreken."

Quote Carine Gol-Lescot, schepen van Vlaamse Cultuur in Ukkel

"We hebben de voorbije negen jaar muren gesloopt tussen de Nederlandstalige cultuur en de Franstalige, dat is ook te danken aan de openheid van de Nederlandstaligen. Ik ben bijvoorbeeld onmiddellijk aanvaard in het Candelaershuys."

Gol-Lescot heeft nog in het departement bibliotheken van de Franse Gemeenschap gewerkt, in de afdeling kinder- en jeugdliteratuur. Ieder jaar vindt er een gezamenlijke tentoonstelling plaats met werk van illustratoren van kinder- en jeugdboeken. Gol-Lescot: "De eerste was de bekende illustratrice Kitty Crowther die negen jaar geleden nog in Ukkel woonde, ze had toen net de Astrid Lindgrenprijs gewonnen, zowat de Nobelprijs voor illustratoren. De vernissages zijn tweetalig. Zo hebben we Roodkapje in het Nederlands en het Frans gehad, voor een publiek van Nederlandstaligen en Franstaligen."

De VGC heeft onlangs deelgenomen aan een Europees programma voor leesbevordering voor kinderen. Het Zweedse Göteborg won, de VGC had de bibliotheek van Ukkel gekozen. "Anneke (Verbeeke, red.), onze bibliothecaresse, is naar Göteborg gegaan en heeft nadien verslag uitgebracht voor Nederlandstaligen en Franstaligen, dat is verrijkend," zegt Gol-Lescot.

Dat er verschillen zijn tussen Vlaamse en Franse cultuur heeft Gol-Lescot de voorbije negen jaar geleerd: "De Nederlandstaligen vullen het concept cultuur veel breder in, populaire muziek is bij de Nederlandstaligen cultuur, ook goede accordeonmuziek, bij de Franstaligen is dat niet evident. Franse cultuur is meer snobbish, dat hebben we van Frankrijk. Bij de Vlamingen in Ukkel is cultuur ook meer feestelijk. Waarmee ik niet gezegd heb dat er bij de Vlamingen geen 'hoge' cultuur is."

De Ronde: Ukkel

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente UKKEL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?