Analyse

Ukkel: Burgemeester Dilliès kan niet zonder Ecolo-Groen

Danny Vileyn
© BRUZZ
15/10/2018

| Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel

Défi droomde van een anti-MR-coalitie – die mathematisch mogelijk was – maar wordt naar de oppositie verwezen. Boris Dilliès sloot vliegensvlug een akkoord met Ecolo-Groen en behoudt de sjerp.

Na Kazachgate en de defenestratie van burgemeester Armand De Decker, en eerste schepen Marc Cools die een eigen partij opstartte, vreesde de MR een verlies van twee à drie zetels, maar het zijn er vijf geworden. De MR strandt op zestien zetels, en tot verrassing van velen haalt Uccle en Avant van Cools niet één maar drie zetels binnen.

Ecolo-Groen stijgt van zeven naar dertien zetels, terwijl Défi stokt op zeven. De groene golf heeft ook twee zetels gekost aan de PS, die strandt op vijf zetels. Zo zijn de Ukkelse socialisten, die met nieuwe kandidaten naar de kiezer stapten, hun historische 10 procent kwijt. Even opmerkelijk is dat CDH een van zijn drie zetels verliest ­– een blamage voor gewestminister Céline Fremault, die de lijst aanvoerde. Toch blijft CDH aan boord, en dat is een cadeau voor de partij die in het Waalse Gewest de PS halverwege de legislatuur naar de oppositiebanken verwees en MR binnenhaalde.

Dat het akkoord met de groenen zo snel rond was – al in de vooravond van de verkiezingsdag – heeft te maken met de wending die MR maakte toen Dilliès burgemeester werd. De liberalen zetten voorzichtig in op een groenere mobiliteit. De komende dagen wordt het bestuurs­akkoord, waarvan mobiliteit een belangrijk punt is, in detail besproken.

Wie wordt burgemeester?

De jonge Boris Dilliès (MR), die Armand De Decker opvolgde na Kazachgate, blijft burgemeester. De sluwe vos smeedde een coalitie met verliezer CDH en winnaar Ecolo-Groen. Zo kan hij de sjerp houden, ondanks de mogelijkheid van een anti-MR-coalitie zoals Défi er een wilde.

De Vlamingen

Nog nooit stonden er zoveel Vlamingen op zoveel verschillende lijsten in Ukkel, maar uiteindelijk zijn er twee Vlaamse gekozenen die al in de gemeenteraad zaten: Jean-Luc Vanraes en Stefan Cornelissen van Open VLD op de MR-lijst.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Ukkel.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Kiest 2018: Ukkel , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , Boris Dilliès

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni