— Brussel kiest in jouw gemeente

Vorst

Politieke impasse in Vorst: nog geen nieuw college

© LV/BRUZZ
| De stoelen van het schepencollege bleven leeg op de gemeenteraad in Vorst.
Updated: 05-12-2018 - 16:07

Vorst heeft een nieuwe gemeenteraad, maar nog geen schepencollege. Een gevolg van de late wending in de coalitiegesprekken. Bovendien dreigt een procedure bij de Raad van State.

Nieuwe aflevering in de politieke vaudeville in Vorst. De laattijdige alliantiewissel - na wekenlange gesprekken met MR, CDH en later ook Défi, besloot Ecolo-Groen in laatste instantie toch opnieuw in zee te gaan met de PS - wierp dinsdagavond een lange schaduw over de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

Logische weigering van schepencollege

Onder ruime belangstelling werden eerst nog wel de nieuwe gemeenteraadsleden ingezworen, maar daarna kwam het niet tot de gebruikelijke installatie van een nieuw schepencollege. Dat komt omdat Ecolo, MR en CDH al een voordracht voor een schepencollege hadden ingediend. Omdat een tweede voordracht niet ontvankelijk zou zijn, moest de gemeenteraad dus stemmen voor een college waar ondertussen geen meerderheid meer voor is.

Dat gebeurde bovendien met een omslachtige stembusgang waarbij elke gekozene om de beurt werd opgeroepen om zich uit te spreken over elke voorgestelde schepen. Na twee uur stemmen kon kersvers burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) dan meedelen dat geen enkele schepen een meerderheid haalde.

18 december

Dat betekent dat het vorige college - min de schepenen die niet meer verkozen zijn - voorlopig aanblijft in Vorst. Dat tijdelijke college besliste woensdagochtend om het nieuwe college van Ecolo-Groen en PS op 18 december tijdens een extra gemeenteraad aan een stemming te onderwerpen.

De groenen en socialisten bereiden die nieuwe voordracht voor. Nu zou die wel rechtsgeldig zijn omdat de vorige is afgewezen, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Oppositiepartijen CDH en MR beraden zich over een procedure bij de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?