Stemmen lijkt eenvoudig, maar er komt wel wat bij kijken. Voor wie het is vergeten of nog nooit is gaan stemmen: een handig overzicht van hoe je precies moet en mag stemmen.

logo Brussel Kiest 2018

Is een lijststem hetzelfde als alle bolletjes op de lijst kleuren?

Er zijn in het stemhokje twee mogelijkheden. Je kan je stem geven aan de lijst. Daarmee aanvaard je de volgorde van de kandidaten op de lijst. Of je kan een of meerdere kandidaten op de lijst aanvinken. In dat geval geef je aan die personen een voorkeurstem. Hoe meer voorkeurstemmen, hoe meer kans die kandidaat heeft om verkozen te geraken. Om nu op de vraag te antwoorden: een lijststem uitbrengen, of alle bolletjes kleuren geeft inderdaad hetzelfde resultaat. In beide gevallen wijzigt er in se niets aan de volgorde van de kandidaten.

Kan ik als Nederlandstalige op Franstalige partijen stemmen en is dat een goed idee?

Uiteraard. Iedereen kiest voor wie hij wil. Deze vraag is wel iets relevanter dan vroeger. Want steeds meer Nederlandstalige kandidaten staan op Franstalige of tweetalige lijsten. Je moet ze in dat geval wel wat gaan zoeken. BRUZZ helpt je daarbij. Het klopt wel dat je op die manier mee een stem geeft aan de Franstalige partijen.

Heeft het zin om alleen op Nederlandstaligen te stemmen?

Dat is wat heel veel Nederlandstalige kiezers doen. Onzinnig is het zeker niet. Een Nederlandstalig gemeenteraadslid is belangrijk om de Nederlandstalige stem te laten horen in de gemeenteraad. Of die nu verkozen is op een eentalige, Franstalige dan wel tweetalige lijst. En uit die Nederlandstalige verkozenen komt zo goed als zeker ook een Vlaamse schepen. Die bepaalt mee het beleid en is meestal ook bevoegd voor Nederlandstalige aangelegenheden.

De ervaring leert dat er een gedoogbeleid geldt in Brussel voor wie niet gaat stemmen. Er zijn nauwelijks vervolgingen bekend.

Kan ik op verschillende kandidaten stemmen van verschillende lijsten?

Nee dat zal niet lukken. Dat was nog mogelijk toen we niet elektronisch gingen stemmen maar op papier. De stem was dan ongeldig. Vandaag stemmen we elektronisch en is het simpel: computer says no.

Wat gebeurt er als ik niet ga stemmen?

Wie niet gaat stemmen, riskeert de politie aan de deur te krijgen. Want in het Brussels gewest geldt er een opkomstplicht. Wie toch niet wil deelnemen aan de verkiezingen kan in het stemhokje nog altijd blanco stemmen. De ervaring leert wel dat er een gedoogbeleid geldt in Brussel voor wie niet gaat stemmen. Er zijn nauwelijks vervolgingen bekend.

Ik ga stemmen en ik neem mee ...

Zeker geen kiespropaganda. Dat is in het stembureau verboden. Maar zeker wel je identiteitskaart en je stembrief. Zoniet kan je terug naar huis. En verder je goed humeur, want, hoe je het ook draait of keert, de verkiezingen zijn ‘het feest van de democratie’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni