— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

De 19: voorakkoorden en onmogelijke coalities

© BRUZZ-Peter Dhondt
| De 19 Brusselse gemeenten, ingekleurd volgens hun huidige burgemeester

Nog een maand tot de gemeenteraadsverkiezingen, maar in de Brusselse gemeenten worden de kaarten al verdeeld. Welke partijen hebben een officieel voorakkoord, welke hebben een stilzwijgend pact, en welke coalities zijn gedoemd om uit elkaar te vallen? Een overzicht.

Anderlecht: spanningen

Spanningen tussen de lijst van burgemeester Tomas (PS-SP.A-CDH) en de liberalen zorgen ervoor dat een hernieuwde coalitie met MR lang niet zeker is. Tomas kijkt ter vervanging mogelijk naar Défi, maar hier is nog niets officieel.

Brussel-Stad: twee recepten

Een formeel voorakkoord is er niet, maar alles wijst erop dat de huidige meerderheidspartners PS en MR-Open VLD hun samenwerking zullen voortzetten, zij het misschien met een andere zetelverdeling. De oppositielijsten van Ecolo-Groen, Défi en CDH-CD&V zullen zwaar moeten scoren om het in coalitie tegen paars op te nemen.

Elsene: 'paars werkt gewoon'

Elsene heeft een hecht paars bestuur (PS-SP.A, MR-Open VLD, Défi) dat volgens de burgemeester “gewoonweg goed werkt”. Maar hier zijn nog geen openlijke deals en dus kunnen de groenen wel eens voor de verrassing zorgen.

Etterbeek: VOORAKKOORD

Burgemeester De Wolf (60, MR) weet van geen ophouden. Hij verzekert zich van zijn toekomstige titel van 'burgemeester van 30 jaar' door een voorakkoord binnen zijn huidige meerderheid (MR-Open VLD, Ecolo-Groen en PS-SP.A). Een harde politieke campagne komt er dus niet in Etterbeek.

Evere: wie vergezelt Vervoort?

Geen voorakkoord hier, maar wel een regenboogkleurige burgemeesterlijst (PS-SP.A, Open VLD, CD&V) voor Rudi Vervoort (PS). De absolute meerderheid is mogelijk, maar een kleine partner erbij nemen lijkt toch aangewezen. Op dit moment vervult Défi die rol, maar misschien is het in oktober weer aan MR.

Ganshoren: VOORAKKOORD

De huidige meerderheidspartijen, MR en Pro Ganshoren, hebben al een voorakkoord. De kans is dus groot dat zij de volgende zes jaar met zijn tweeën aan de knoppen zitten. Wel spannend is wie burgemeester wordt: Stéphane Obeid (LB/MR) of Pierre Kompany (Pro Ganshoren/CDH-CD&V)?

Jette: VOORAKKOORD

Ook in Jette is er opnieuw een voorakkoord met het klassieke recept van CDH-CD&V, MR-Open VLD en Ecolo-Groen. Zelfs als alle anderen samenspannen wordt het moeilijk om genoeg stemkrediet binnen te rijven om het tegen deze coalitie op te nemen.

Koekelberg: mogelijkheden voor socialisten

Burgemeester Pivin (MR) maakt zich op voor een vierde termijn met een absolute meerderheid voor zijn partij. Geen voorakkoord dus. Ondertussen ziet het er goed uit voor de socialisten: zowel Pivin als oppositiepartijen CDH en Ecolo-Groen zouden met hen willen praten.

Molenbeek: opties openhouden

Burgemeester Schepmans (MR) wil verder met huidige partners CDH-CD&V en Ecolo, maar een officieel voorakkoord is er niet. Schepmans zou ook praten met haar grootste concurrent Catherine Moureaux (PS-SP.A) over een hernieuwde paarse meerderheid, daarom blijven de frontale aanvallen voorlopig uit. Ondertussen onderhoudt Moureaux de goede band met huidig oppositiepartner Défi.

Schaarbeek: VOORAKKOORD

Burgemeester Clerfayt (Défi) kondigde in juni al een voorakkoord aan met zijn huidige meerderheidspartner Ecolo-Groen. De twee partijen lijken alleen maar te kunnen groeien in Schaarbeek. Hebben ze toch een derde partner nodig, dan heeft Clerfayt een brede waaier aan keuze, van de huidige partner CDH, over PS-SP.A tot MR. Enkel PTB-PVDA en N-VA zijn wat Clerfayt betreft uitgesloten.

Sint-Agatha-Berchem: meerderheid kapot

Burgemeester Riguelle (CDH) sluit met niemand een voorakkoord. Ecolo-Groen, Défi en PS-SP.A kunnen dus beginnen lobbyen. Het blijft dus onzeker of de huidige meerderheidspartner MR aan zet blijft, want na een woelige legislatuur is de kloof tussen oranje en blauw erg diep geworden.

Sint-Gillis: 'cherry pick Picqué'

De socialisten van burgemeester Picqué (PS) kunnen het goed vinden met de liberalen. Er is geen officieel voorakkoord, maar er moest al veel gebeuren de komende maand om een wig te drijven tussen de twee partijen. Ecolo-Groen staat nochtans al lang te trappelen. Hijst Picqué hen misschien toch mee aan boord?

Sint-Joost: Kir oppermachtig

De oppermachtige burgemeester Kir (PS) heeft met CDH nu een ruime meerderheid. Ook hier geen voorakkoord. Zelfs al zouden de christendemocraten willen samenwerken met Ecolo-Groen, Défi en MR-Open VLD, kunnen ze waarschijnlijk niet raken aan de Emir van Sint-Joost.

Sint-Lambrechts-Woluwe: Maingain spelverdeler

Niemand kan burgemeester Maingain (Défi) raken en dus heeft hij na de verkiezingen waarschijnlijk opnieuw zijn (optionele) coalitiepartner gewoon weer voor het kiezen. Nu is dat CDH, maar ook PS-SP.A lijkt te staan trappelen.

Sint-Pieters-Woluwe: tij kan keren

Burgemeester Cerexhe (CDH) verwees de liberale meerderheidspartner nog tijdens de legislatuur naar de oppositiebanken. Voorakkoorden zijn er niet. Als de MR goed scoort kan het tij dus helemaal keren.

Oudergem: samen met Gosuin

Burgemeester Gosuin (Défi) mag opnieuw op een absolute meerderheid rekenen. MR en Ecolo zien beide wel wat in een coalitie met Défi, maar Gosuin lijkt zelf vooral verder te willen met het Nederlandstalige kartel SAMEN.

Ukkel: MR blijft incontournable

Ondanks Kazakhgate is er een kleine aardverschuiving nodig om de Ukkelse MR van de macht te houden. Maar hoeveel zetels zal het vertrek van de liberale schepen Marc Cools (die opkomt met eigen lijst Uccle En Avant) de MR kosten? Op dit moment hebben de liberalen een coalitie met CDH en Défi. Die laatste zouden wel eens vervangen kunnen worden door de socialisten.

Vorst: roodgroene ruzie

In Vorst lijkt het uit met de liefde tussen meerderheidspartners Ecolo-Groen en PS-SP.A van burgemeester Ghyssels. Er is ook geen voorakkoord en dus lijkt er veel mogelijk in de gemeente. Het zal wel een groot regenboogpact vergen om de socialisten te kunnen buitensluiten. Dat moet dan ook zonder Défi, want zij lijken trouw aan Ghyssels.

Watermaal-Bosvoorde: pact tussen rivalen?

Wat zal burgemeester Deleuze (Ecolo-Groen) doen? Gaat hij opnieuw in zee met de liberalen van MR-GM en de Christendemocraten van GH, of verbroedert hij met zijn oude rivaal Martine Payfa en haar Défi? Of steelt zij helemaal de show met een andere metgezel en gaan de groenen weer naar de oppositie? Geen voorakkoorden en dus is er veel mogelijk.

brussel kiest logo CTA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?