| Vlnr: Rik Jellema (Ecolo-Groen), Vincent De Wolf (MR) en Rachid Madrane (PS) willen graag nog een legislatuur samen besturen.

Etterbeekse meerderheid sluit voorakkoord

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
05/06/2018

De Lijst van de Burgemeester, Ecolo-Groen en PS-SP.A in Etterbeek willen samen graag verder na de verkiezingen besturen en hebben daarom een voorakkoord afgesloten. Dat laten ze aan de Etterbekenaren weten met een brief. “Wij wensen opnieuw samen te werken om het leven van de Etterbekenaren nog meer te verbeteren,” klinkt het.

logo Brussel Kiest 2018

De huidige coalitie van LB, PS-SP.A en Ecolo-Groen regeert al sinds 2006 samen en wil dat ook na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober blijven doen. Voorakkoorden zijn in de politiek niet ongebruikelijk, het is wel bijzonder dat er zo open over gecommuniceerd wordt.

“We zijn een heel transparante gemeente, en vinden het dan ook belangrijk dit bekend te maken,” aldus huidig burgemeester Vincent De Wolf (MR). “Bovendien werken we al sinds 1994 samen met de PS, en ook toen waren we altijd eerlijk over eventuele voorakkoorden.”

'Goed samengewerkt'

De drie partijen werken, naar eigen zeggen, “goed en constructief” samen en hebben een gemeenschappelijk programma uitgewerkt voor de volgende legislatuur. Zo willen ze inzetten op meer betaalbare woningen en sociale huisvesting, bijvoorbeeld op de site waar het huidig gemeentehuis staat dat afgebroken wordt. Daarnaast willen ze inzetten op netheid, crèches en duurzame mobiliteit.

"Dit is een soort van fundamentele sokkel. Maar we hebben natuurlijk ook onze eigen accenten die we naar voren zullen dragen," aldus Rachid Madrane (PS).

Milde campagne

De partijen zullen wel afzonderlijk campagne voeren, maar die zal wellicht eerder mild verlopen. “Het is niet de bedoeling om tegen het afgesloten akkoord in te gaan,” klinkt het.

Er wordt wel benadrukt dat de kiezer “het laatste woord heeft”. Huidig schepen van Openbare Werken Rik Jellema (Ecolo-Groen) laat weten dat als de resultaten echt tegenvallen, zijn partij uit het akkoord zal stappen.

Ook in Jette heeft de meerderheid een voorakkoord aangekondigd. Daar gaat het om een overeenkomst tussen de LB, Ecolo-Groen en MR-Open VLD.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Kiest 2018: Etterbeek , Brussel Kiest 2018 , Vincent De Wolf , Rik Jellema , Rachid Madrane , voorakkoord , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni