Interactief

De verkiezingen in kaart

Filip Van Der Elst
© BRUZZ
14/10/2018

Nu de stemmen geteld zijn, kan het analyseren beginnen. Wie is waar de grootste? Enkele conclusies: MR verliest de leidersrol in heel wat gemeenten, Groen en PVDA groeien. De PS houdt stand.

Wie de huidige kaart van het Brussels gewest vergelijkt met de situatie 6 jaar geleden, kan enkele vaststellingen maken. MR leverde in 2012 nog de burgemeester in 6 gemeenten, maar is 6 jaar later nog maar in 4 gemeenten de grootste. En zelfs daar leden de liberalen zware verliezen, zoals in Ukkel en Koekelberg.

Ecolo-Groen is de grote winnaar van de verkiezingen, en het groene blok is ook in drie gemeenten de grootste, twee meer dan in 2012: Watermaal-Bosvoorde (een bevestiging van het succes van burgemeester Olivier Deleuze), Elsene en Vorst.

PS blijft de belangrijkste partij in het Brussels Gewest, ondanks enkele nederlagen. Op papier groeit de partij zelfs: PS is in zes gemeenten de grootste, terwijl het in 2012 slechts vijf burgemeesters leverde.

De PVDA groeit als kool. In gemeenten als Brussel-Stad, Sint-Gillis en Molenbeek scoren ze vanuit het niets bijna tien procent.

Verder valt te noteren dat Défi de grootste blijft in Schaarbeek (en er opnieuw de burgemeester levert met Bernard Clerfayt), in Sint-Lambrechts-Woluwe (Olivier Maingain), en ook in Oudergem, al verliest burgemeester Didier Gosuin er wel zijn absolute meerderheid (-16,5 procent tot 47,6 procent).

En hoewel CDH vrijwel overal klappen krijgt, blijft het wel de grootste in Sint-Pieters-Woluwe, Jette en Sint-Agatha-Berchem (ondanks verlies), en krijgt het er zelfs een burgemeester bij (Pierre Kompany van ProGanshoren in Ganshoren).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni