— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Loting lijstnummers: CDH krijgt eerste plaats

© Rudi Vervoort, via Twitter
| Een onschuldige kinderhand hielp Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bij het vastleggen van de lijstnummers voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zette dinsdagnamiddag de politieke lotto voor de lijstnummers bij de gemeenteraadsverkiezingen in gang. CDH krijgt de eerste plaats, MR staat laatste.

Bij loting is zonet vastgelegd welke plaatsen de verschillende politieke partijen in Brussel krijgen op de elektronische stemschermen bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zette de loting in gang, maar deed voor de gelegenheid beroep op een onschuldige kinderhand.

Tot nog toe kregen enkel de twaalf partijen met een beschermd letterwoord of logo een plaats toegekend, lokale partijen werden dus nog niet geloot. Zij krijgen pas later een plaats toegekend.

Partijen worden niet alfabetisch gerangschikt bij de stembusgang, maar wel op basis van het resultaat van deze willekeurige loting. Die gaf volgend resultaat:

 1. CDH
 2. Ecolo
 3. Vlaams Belang
 4. Défi
 5. PS
 6. Open VLD
 7. CD&V
 8. N-VA
 9. PTB/PVDA
 10. Groen
 11. SP.A
 12. MR

Indien partijen ervoor kiezen om lokaal samen op te komen, mogen zij kiezen onder welke van de twee lijstnummers ze dat doen. Partijen die ervoor kiezen om onder een andere naam naar de kiezer te trekken, Lijst van de Burgemeester bijvoorbeeld, behouden ook hun plaats.

Politieke lotto 2018
© Rudi Vervoort, via Twitter
| De PS krijgt dit jaar de vijfde plaats op de elektronische stemschermen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?