— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018
interactief

Maingain, Kir en Pivin zijn strafste burgemeesters

© PhotoNews/BRUZZ
| Olivier Maingain (Défi), Emir Kir (PS) en Philippe Pivin (MR): de populairste politici op 14 oktober 2018.

Om te weten hoe goed een politicus het doet, kijk je best ook naar het aantal mensen dat op hem of haar kon stemmen. Maingain, Kir en Pivin blijken de burgemeesters met de beste penetratiegraad.

Direct na de verkiezingen word je al snel om de oren geslagen met stemmenaantallen. De 8501 voorkeurstemmen van Philippe Close (PS) in Brussel-Stad zijn zo bijvoorbeeld goed voor een tweede plek in het gewest, net na Olivier Maingain (Défi) in Sint-Lambrechts-Woluwe.  

Maar een stad van 180.000 inwoners kan je natuurlijk moeilijk vergelijken met een gemeente van 50.000. De berekening van de zogenaamde penetratiegraad biedt dan soelaas. Die graad is de verhouding van de voorkeurstemmen ten opzichte van het aantal kiezers in de gemeente. De lijst die je zo krijgt geeft een idee van het politieke gewicht van een kandidaat. 

Voordeel voor kleine gemeenten

We maakten de berekening voor de 19 burgemeesters. Wat blijkt? Olivier Maingain mag ook deze kroon opzetten, met een penetratiegraad van liefst 27,7 procent. Achter hem ziet de rangschikking er al heel anders uit. Philippe Close zakt bijvoorbeeld naar een veertiende plaats, met 9,4 procent. De zilveren plak is voor Emir Kir (PS), die het met 27,5 procent in Sint-Joost bijna even goed doet als Maingain.

De nummer drie heet Philippe Pivin (MR), die op een flinke afstand volgt met 19,8 procent in Koekelberg. Didier Gosuin (Défi in Oudergem), vorige keer nog de onbetwiste kampioen in deze lijst, zakt weg naar plaats vier.

Een kleine kanttekening nog. Lijstjes met de penetratiegraad bevoordelen vaak politici in kleinere gemeenten. Het is daar vaak makkelijker om het politieke landschap te domineren. De score van Philippe Close in de stad Brussel is in dat opzicht wel degelijk een prestatie. Zijn voorganger Freddy Thielemans haalde in 2012 “maar” 6.300 stemmen.

Rode lantaarn is Robert Genard in Ganshoren. Zijn lage score heeft veel te maken met zijn plaats op de lijst: Genard wou zichzelf niet meer opvolgen en duwde de lijst. 

Relatieve populariteit van burgemeesters (penetratiegraad):

Als we het lijstje niet enkel tot de burgemeesters beperken sluipen er overigens ook andere stemmenkanonnen in de top 10. Met name Catherine Moureaux (PS) in Molenbeek en Ahmed Laaouej in Koekelberg blijken ook erg populair. De twee ontfutselen wellicht niet toevallig de burgemeesterssjerp waar ze opkomen. In onderstaande lijst zijn vijf van de tien politici trouwens van de PS. 

Relatieve populariteit bij alle politici (penetratiegraad):

Top tien van alle kandidaten (ook niet-burgemeesters)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?