Dirk De Block, lijsttrekker voor PTB*PVDA+ in Sint-Jans-Molenbeek

| Dirk De Block, lijsttrekker voor PTB*PVDA+ in Sint-Jans-Molenbeek.

Dirk De Block en Els Ampe zijn Nederlandstalige stemmenkampioenen

Kris Hendrickx
© BRUZZ
15/10/2018

Dirk De Block (PTB*PVDA) is met 2.000 voorkeurstemmen de populairste Nederlandstalige politicus in Brussel. Els Ampe (Open VLD) blijft wel nummer één onder kandidaten van eentalige partijen.

De Block haalt liefst 2.001 voorkeurstemmen in Molenbeek, weliswaar van op de lijsttrekkersplaats. Dat is een pak meer dan Els Ampe, die in Brussel-Stad haar resultaat van 2012 evenaart, met 1.610 stemmen. De liberale politica kon daarmee niet profiteren van zes jaar bestuur en een betere plaats op de lijst (ze ging van vier naar twee).

Bart Dhondt, die Ampe met 1.587 op de hielen zit in Brussel-Stad, maakt een flinke sprong vooruit, met bijna 400 stemmen. Hij wordt gevolgd door partijgenote Adelheid Byttebier, die haar aantal stemmen in Schaarbeek bijna verdubbelt.

Els Ampe (Open VLD)

| Els Ampe (Open VLD.)

Op plaats vijf en zes eindigen Lotte Stoops (bekend van 'Au Bord de l'Eau', kandidate voor Groen in Brussel-Stad) en Carla Dejonghe (Open VLD in Sint-Pieters-Woluwe) ex aequo. De twee vrouwelijke kandidaten halen elk 1.068 stemmen.

Groen boven

In de onderstaande top tien duiken overigens liefst vier Groen-kandidaten op. Op elf, dertien en veertien staan dan nog eens drie groenen: Nathalie De Swaef (Jette), Rik Jellema (lijsttrekker in Etterbeek) en Els Gossé, die in Elsene verrassend ruim 800 stemmen haalt. Daartussen duikt ook nog Bianca Debaets op, met 963 stemmen.

Als we enkel kijken naar kandidaten van een puur Nederlandstalige partij, behoudt Els Ampe overigens de eerste plek in de Nederlandstalige pop poll. PTB*PVDA is immers een tweetalige partij. In dat geval verdwijnt ook Bruno Bauwens (PTB-PVDA).

Onderstaande lijst toont sowieso dat het steeds moeilijker wordt om een 'strikte' Nederlandstalige rangschikking te maken in het Brussels gewest. Ecolo en Groen werken er op een erg geïntegreerde manier. De tweetalige Liesbet Temmerman (Ecolo) haalde zo in de Stad 1.069 voorkeurstemmen. En Ans Persoons (die met 789 stemmen de top 10 niet haalt) trok dan weer een meertalige lijst als SP.A-lid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , Dirk De Block , Els Ampe , Bart Dhondt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni