Brussel Kiest 2018 Groen Schaarbeek Arnaud Verstraete plaats 9

| Parlementslid en gemeenteraadslid Arnaud Verstraete (Groen).

'Reactie N-VA is belediging voor de kiezer'

BVR
© BRUZZ
16/10/2018
Updated: 16/10/2018 12.17u

“Zelden heb ik zo’n zelfvoldane en beledigende reactie gezien van een partij die verloren heeft.” Dat zegt Arnaud Verstraete (Groen), in reactie op het interview met N-VA-kopstuk Cieltje Van Achter. Die wijt de stilstand van de N-VA aan het feit dat de Brusselaars etnisch gekozen zouden hebben.

Verstraete woont net als Van Achter in Schaarbeek, waar hij wel verkozen geraakte. Het parlementslid reageert verontwaardigd op de analyse van Van Achter, die niet verkozen raakte als gemeenteraadslid. “Ze gingen Brussel inpakken maar daar is niks van in huis gekomen", zegt Verstraete. "Dan is bescheidenheid wel op z’n plaats, en haar reactie is dat allesbehalve.”

Verstraete doelt op de uitspraak als zou de kiezer vooral etnisch gestemd hebben, "voor de afkomst in plaats van de toekomst". “Dat is een ongelooflijk neerbuigende en beledigende visie op de Brusselse kiezer. Die heeft het zogezegd niet begrepen, is fout, heeft etnisch gestemd. Ik ga niet doen alsof dat helemaal niet bestaat, maar het is te kort door de bocht om het tot dat te reduceren."

"Mensen stemmen vooral op mensen die ze vertrouwen. Misschien is het de visie van de N-VA dat Brusselaars alleen maar mensen van hun eigen etnische groep kunnen vertrouwen. Ik geloof dat niet. Ik haal wel stemmen en dat zijn zeker niet alleen maar blanke Vlamingen", aldus Verstraete.

"Mensen hebben, los van etniciteit, net een heel duidelijk signaal gegeven."

Arnaud Verstraete, Groen

Volgens Verstraete heeft de kiezer in Brussel, los van etniciteit, juist een heel duidelijk signaal gegeven. “Voor de toekomst, voor een gezonde, verkeersveilige stad met propere lucht. Ons constructief verhaal heeft het dan ook goed gedaan”, zegt hij.

Maar volgens Van Achter is daarvan op het terrein niks gerealiseerd. “De groenen zitten in Schaarbeek al achttien jaar in het bestuur en daar is werkelijk niks gebeurd.” Dat spreekt Verstraete tegen. “We hebben keihard gewerkt aan verkeersveiligheid. Bijna alles is zone 30 nu en er zijn meer dan 800 snelheidsremmers. Nu gaan we de handhaving aanscherpen.”

Ook de uitspraak dat Ecolo veel linkser is dan Groen - ‘de nieuwe PVDA’ - noemt Verstraete een platitude. “We werken in 18 van de 19 gemeenten samen. De nuanceverschillen zijn miniem.”

Ook SP.A verbolgen

Hannelore Goeman, plaats 2 op de lijst PS-SP.A in Schaarbeek

|

"Schaarbeek is en blijft een duale gemeente", reageert ook Schaarbekenaar Hannelore Goeman (SP.A), "maar ik weiger te denken in termen van klasse of afkomst als het gaat om vertegenwoordigers. Dan ga je mee in de dualisering die al bestaat."

De SP.A wil volgens Goeman net een antwoord bieden op die dualiteit. "Het succes van de SP.A in Leuven met Mohamed Ridouani is het beste bewijs dat je er met een verbindend verhaal ook komt. Wij zijn een partij zijn die werkt voor iedereen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Brussel Kiest 2018 , nederlaag , etnische stem

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni