Cieltje Van Achter

| Cieltje Van Achter (N-VA).

“Ik heb de indruk dat er in Brussel heel etnisch gestemd wordt.” Zo vergoelijkt NVA-ondervoorzitster Cieltje Van Achter de zeer beperkte vooruitgang van de N-VA. Maar ook het verlies van MR baart haar zorgen. “Ik vraag me af waar de middenklasse zit.”

Brussels parlementslid en N-VA-ondervoorzitter Cieltje Van Achter kwam op voor de gemeenteraad van Schaarbeek, maar raakte niet verkozen. Haar parlementaire collega Liesbet Dhaene was hetzelfde lot beschoren. In totaal haalde N-VA zeven zetels, eentje meer dan in 2012. Een veel grotere groei werd voorspeld.

“Ik vraag me echt af waar de middenklasse zit, want de liberalen doen het ook niet goed”, zegt Van Achter daarover aan De Standaard. Dat een deel van die middenklasse misschien voor Ecolo-Groen en/of de PTB*PVDA gestemd heeft, begrijpt Van Achter niet.

"Als ik Ecolo bezig hoor, denk ik soms: Le nouveau PTB est arrivé"

Cieltje Van Achter, N-VA

“Een medekandidaat sms’te me maandagmorgen dat er plots een versleten fauteuil bij hem op de stoep stond. Ik antwoordde: wat wil je, we zijn wakker geworden in een links Brussel. De N-VA zette vanuit het federale sterk in op Molenbeek, toch wint daar de PS en de extreem-linkse partijen", zegt Van Achter.

Ecolo rekent ze daar bij. “In Brussel is Ecolo veel linkser dan Groen hoor. Soms denk ik: Le nouveau PTB est arrivé. Volgens mij hebben veel Vlaamse Brusselaars dat niet door. Dat ook Philippe Close (PS) stand houdt na het hele Samusocial-schandaal, dat snap je toch niet?”, aldus Van Achter.

Dat de N-VA tegen de verwachtingen in slechts één zetel kon winnen in Brussel, heeft volgens Van Achter dus te maken met de ruk naar links, maar ook met etnisch stemmen.

"In Brussel wordt heel etnisch gestemd. Afkomst telt meer dan toekomst."

Cieltje Van Achter, N-VA

“Ik heb de indruk dat in Brussel heel etnisch gestemd wordt. Brusselaars met een migratieachtergrond lijken bovenal te stemmen op iemand met dezelfde achtergrond: afkomst telt meer dan toekomst”, zegt Van Achter. “In Sint-Joost, waar Emir Kir (PS) al jaren de plak zwaait, heb ik mensen gezien die geen enkele landstaal spreken en simpelweg niet ingeburgerd zijn”, aldus Van Achter.

Over de lichte achteruitgang in Vlaanderen zegt ze ten slotte: “Waar we sterke figuren hebben, doen we het uitstekend. Ook in Brussel zijn we wel degelijk vooruitgegaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Brussel Kiest 2018 , demografie , kiesintenties

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni