— Brussel kiest in jouw gemeente

Anderlecht

Anderlecht: burgemeester Tomas in zee met Ecolo en Défi

Eric Tomas (PS), burgemeester Anderlecht.© PhotoNews
Updated: 15-10-2018 - 12:18

Eric Tomas (PS) kan burgemeester blijven in Anderlecht. Zijn kartellijst vormt een nieuwe meerderheid met Ecolo-Groen en Défi. MR valt uit de boot.

De kartellijst van Tomas, met behalve PS ook SP.A en CDH, verloor veel van haar pluimen zondag, maar blijft wel de grootste. De burgemeester gaf meteen aan dat hij open stond voor onderhandelingen met Ecolo-Groen, dat net als elders in Brussel flinke vooruitgang boekte.

De gesprekken zijn ondertussen vergevorderd en maandagvoormiddag is er sprake van een akkoord tussen de kartellijst, Ecolo-Groen en Défi. Die laatste partij wordt mee in bad genomen omdat PS-SP.A-CDH en Ecolo-Groen samen slechts een nipte meerderheid vormen. Tomas kan burgemeester blijven.

De samenwerking moet wel nog bekrachtigd worden door de verschillende partijen. Dat zou maandagavond gebeuren. "De kiezer maakte een duidelijke progressieve keuze in Anderlecht", zegt Tomas. "PS-sp.a-cdH is dan ook blij de onderhandelingen te voeren met Ecolo-Groen en Défi. In de komende uren en dagen schrijven we verder aan het meerderheidsakkoord en consulteren we onze achterban."

Eerder waren er ook contacten tussen MR en Ecolo, maar die draaiden op niets uit. De liberale lijst van Gaëtan Van Goidsenhoven belandt dus in de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?