resultaten 14.10

Anderlecht: meerderheid krijgt klappen

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 20.44u

De lijst van burgemeester Eric Tomas (PS) doet het niet goed, maar hij hoopt toch burgemeester te blijven.

De zittende meerderheid met PS-SP.A-CDH en MR doet het niet goed in Anderlecht. De grootste winst is voor de PTB die in één ruk zeven zetels haalt. Ook Ecolo-Groen gaat erop vooruit.

De zittende meerderheid van PS-SP.A-CDH en MR verliest zwaar in Anderlecht. Vooral de kartellijst van burgemeester Eric Tomas (PS) gaat erop achteruit, met een verlies van 7 procent (vijf zetels). De liberale lijst van eerste schepen Gaëtan Van Goidsenhoven kan de schade nog enigszins beperken, maar is toch twee zitjes kwijt.

Het kartel blijft wel de grootste fractie en Tomas rekent dan ook op een nieuwe termijn, zij het met een andere coalitie. "Ik heb al een sms'je gestuurd naar Ecolo", klonk het. "Ik hoop op een progressieve meerderheid."

Oppositiepartij Ecolo-Groen gaat erop vooruit, maar de grootste winst is voor de PTB. De extreem-linkse formatie wint in één ruk zeven zetels in de gemeenteraad. "De PS is afgestraft voor een te rechts bestuur samen met de liberalen", klinkt het bij lijsttrekker Giovanni Bordonaro. "Wij willen de bezorgdheden van de mensen aankaarten in de gemeenteraad en ons verder verankeren met het oog op de regionale en federale verkiezingen in 2019."

De verschillende Vlaamse partijen die nog op eigen kracht opkomen in Anderlecht doen het slecht. CD&V haalt geen zetel en N-VA houdt er nog ééntje over. Vlaams Belang verliest zijn allerlaatste zitje in een Brusselse gemeenteraad.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Anderlecht. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Kiest 2018: Anderlecht , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni