resultaten 14.10

Etterbeek: Ecolo-Groen verdubbelt bijna aantal zetels, coalitie blijft zitten

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 22.42u

| Rik Jellema, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Etterbeek.

Ecolo-Groen haalt bij deze verkiezingen elf zetels binnen. Dat zijn er vijf meer dan in 2012. De partij van Vincent De Wolf (MR) blijft de grootste, maar moet wel een halve procent afstaan. De huidige coalitie tussen de blauwe lijst van de burgemeester, de groenen en socialisten blijft aan het roer zitten.

Uit de definitieve resultaten blijkt dat de lijst van burgemeester Vincent De Wolf (MR) standhoudt. De lijst verliest een half procent tegenover 2012 en moet één zetel afstaan. In totaal telt de lijst van de burgemeester dus zestien zitjes.

Net als in enkele andere Brusselse gemeenten zijn de groenen de grote winnaars. Zij stijgen met meer dan tien procent, en halen in totaal elf zetels binnen in de gemeenteraad. "Met zo'n resultaat kan je natuurlijk alleen maar tevreden zijn," reageert lijsttrekker Rik Jellema. "Wij behartigen de thema's die de mensen nu bezighouden, zoals luchtkwaliteit en de transitie naar een duurzame maatschappij. Bovendien hebben we met een sterk team een fijne campagne gevoerd. Dat spreekt de mensen duidelijk aan."

De socialisten verliezen één procent en moeten ook één zetel afstaan in de gemeenteraad.

'Geen lange onderhandelingen'

Het ziet er dus naar uit dat het voorakkoord dat de meerderheid van de Lijst van de Burgemeester, Ecolo-Groen en PS-SP.A+ al gesloten had, ook waargemaakt zal worden. Dat bevestigt ook lijsttrekker van Ecolo-Groen Rik Jellema. "We verwachten geen lange onderhandelingen vanavond. We zullen enkel berekenen wie hoeveel schepenen krijgt. Later beslissen we dan wel wie welke bevoegdheid krijgt," zegt hij aan BRUZZ.

CDH is voorlopig de grote verliezer, met een daling van 5,9 procent tegenover 2012. De humanisten moeten de helft van hun zetels afstaan en houden er twee over.

Opnieuw drie Nederlandstalige schepenen?

In het huidige bestuur zitten momenteel drie Nederlandstalige schepenen: Frank Van Bockstal (CD&V), Rik Jellema (Ecolo-Groen) en Rik Baeten (SP.A). Die laatste kwam bij deze verkiezingen op als lijstduwer en raakte niet meer herverkozen.

Burgemeester De Wolf heeft intussen bevestigd dat Van Bockstal opnieuw schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden wordt.

Nieuwkomer is Ethel Savelkoul (Open VLD), zij stond op de zestiende plaats op de lijst van burgemeester De Wolf (MR). Het is nog niet bekend of zij schepen wordt, en er dus opnieuw drie Nederlandstalige schepenen in het college zullen zetelen.

"Ik ben een fiere lijsttrekker," zegt Rik Jellema (Ecolo-Groen).

De socialisten verliezen 1 procent en moeten ook 1 zetel afstaan in de gemeenteraad.

Voorakkoord waargemaakt

Het voorakkoord dat de meerderheid van de Lijst van de Burgemeester, Ecolo-Groen en PS-SP.A+ al gesloten had, is dus waargemaakt. "We verwachten geen lange onderhandelingen vanavond. We zullen enkel berekenen wie hoeveel schepenen krijgt. Later beslissen we dan wel wie welke bevoegdheid krijgt," zegt Jellema nog aan BRUZZ. Deze regenboogcoalitie zit dus voor een derde keer op rij aan het roer.

CDH is voorlopig de grote verliezer, met een daling van 5,9 procent tegenover 2012.

De nieuwe pro-Europese partij Volt behaalt 1,6 procent.

Opnieuw drie Nederlandstalige schepenen?

In het huidige bestuur zetelen er momenteel drie Nederlandstalige schepenen: Frank Van Bockstal (CD&V), Rik Jellema (Ecolo-Groen) en Rik Baeten (SP.A). Die laatste kwam bij deze verkiezingen op als lijstduwer en raakte niet meer herverkozen.

Burgemeester De Wolf heeft intussen bevestigd dat Van Bockstal opnieuw schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden wordt.

Nieuwkomer is Ethel Savelkoul (Open VLD), zij stond op de zestiende plaats op de lijst van burgemeester De Wolf (MR).

Vincent De Wolf (MR) is al sinds 1992 burgemeester van Etterbeek, en behoudt ook na de deze verkiezingen de sjerp.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Etterbeek. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Kiest 2018: Etterbeek, verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni