Analyse

Watermaal-Bosvoorde: Deleuze pakt tweede sjerp op rij

Godfried Roelant
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 15/10/2018 10.41u

| Olivier Deleuze (Ecolo), burgemeester Watermaal-Bosvoorde aan het feest.

Ecolo-Groen behaalde in Watermaal-Bosvoorde een monsterscore van 34,6 procent. Olivier Deleuze blijft zo ook de komende zes jaar burgemeester in de groenste gemeente van Brussel. Hij zit nog steviger in het zadel en koos met MR-GM voor een vertrouwde coalitiepartner.

Iets voor middernacht stapt Olivier Deleuze in Watermaal-Bosvoorde café Psylophone binnen. De besnorde burgervader spreekt er zijn achterban toe en bedankt hen voor de steun tijdens de afgelopen kiescampagne. En dat mag ook. Ecolo-Groen is in de groenste gemeente van Brussel de afgetekende winnaar. De partij kreeg loon naar werken van de Bosvoordenaar en steeg met 11 procent naar een ongekende 34,6 procent.

Daarmee torent Ecolo-Groen ruim boven eerste achtervolgers Défi (22,2 %) en MR-GM (19,9%) uit. Al zette die laatste ook een grote stap vooruit (+6,1 procent). Het zag lijsttrekker David Leisterh zijn persoonlijke score verdrievoudigen en kreeg als eerste telefoon van Deleuze om coalitiegesprekken op te starten. Die onderhandelingen verliepen vlot. Na een paar uur stond de politieke samenstelling voor de komende zes jaar op papier: Ecolo-Groen gaat opnieuw in zee met MR-GM.

Politiek einde voor Payfa?

Deleuze had er nooit een groot geheim van gemaakt een vervolg te willen breien aan het vorige bestuur. De grote afwezige daarin is GH (Génération Humaniste). De lijst van kopman Alain Wiard kreeg rake klappen en verloor niet alleen 11,6 procent en vier bijhorende zetels, maar dus ook een zitje in de meerderheid.

Het bewijst het grote gelijk van GM om in aanloop naar deze verkiezingen het kamp van Wiard links te laten liggen en zijn wagonnetje aan te haken bij de MR-trein van Leisterh. Voor Martine Payfa (Défi) is de verkiezingsdag er een om snel te vergeten. Haar partij verloor meer dan 10 procent en is de grote verliezer. De politieke carrière van de 66-jarige Payfa lijkt daarmee voorbij.

Wie wordt burgemeester?

Het akkoord tussen MR-GM en Ecolo-Groen betekent dat de huidige burgemeester Olivier Deleuze ook de toekomstige burgemeester wordt. Deleuze hield grote uitdager Défi met gemak op afstand en is bijzonder populair. In vergelijking met 2012 kreeg hij bijna 800 voorkeurstemmen meer achter zijn naam staan.

En de Nederlandstaligen…

De kans is groot dat Jan Verbeke (MR-GM) de Nederlandstalige schepen wordt in het college onder leiding van Deleuze. Hij kreeg in het vorige bestuur al de bevoegdheden Sport, Bevolking en Gezondheid toegewezen. Opvallend is dat Jos Bertrand (PS-SP.A) niet herverkozen is. De Nederlandstalige oppositie in Watermaal-Bosvoorde telt daardoor een lid minder.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Watermaal-Bosvoorde. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Bekijk alle uitslagen, de zetelverdeling en de voorkeurstemmen uit Watermaal-Bosvoorde.

Hieronder vind je ook reacties terug van huidig en toekomstig burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo-Groen), alsook van David Leisterh en Jan Verbeke van coalitiepartner MR-GM.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Kiest 2018: Watermaal-Bosvoorde, Brussel Kiest 2018, De analyses na 14/10, verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni