Analyse

Schaarbeek: gewiekste Clerfayt blijft aan het roer

Sara De Sloover
© BRUZZ
15/10/2018

Ervaren rot in het vak Bernard Clerfayt (Défi) sloot voor de verkiezingen in Schaarbeek een voorakkoord af met de groenen. Daar plukt de burgemeester nu de vruchten van. Doordat coalitiepartner Ecolo-Groen sterk groeit, blijft hij stevig in het zadel. De grootste winst is echter voor de PTB-PVDA, die van één naar zes gekozenen in de gemeenteraad klimt.

De lijst van Schaarbeeks burgemeester-sinds-18-jaar Bernard Clerfayt (Défi) scoort ondanks alle burgerprotesten stabiel. Hij verliest slechts 1 zitje ten opzichte van 2012.

Coalitiepartner Ecolo-Groen wint drie zetels. Samen slepen de twee groepen zo 27 van de 47 zitjes in de gemeenteraad in de wacht.

"We hadden vooraf al afgesproken dat we pas vanaf 26 zitjes zonder derde coalitiepartner zouden besturen", zegt Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen) aan BRUZZ. De christen-democraten vallen daarom uit de coalitie. Die partij - van huidig schepen voor Huisvesting en Mobiliteit Denis Grimberghs - verliest één zetel.

Alternatieve pistes

Het voorakkoord tussen de groenen en de Lijst van de Burgemeester is vooral een goede zaak voor Clerfayt en diens lijst. Het sluit alternatieve pistes - zoals een linkse coalitie van de groenen met PS-SP.A en PTB-PVDA - immers bij voorbaat uit.

De extreemlinkse partij is net als in veel andere Brusselse gemeenten de opvallendste winnaar in Schaarbeek. Ze verviervoudigt haar score naar 12,7 procent en gaat daardoor in een ruk van één naar zes gemeenteraadsleden.

Onbekende socialisten

Grote verliezer is de PS-SP.A-lijst, waar de gok op twee jonge, onbekende lijsttrekkers na het vertrek van Laurette Onkelinx verkeerd uitgepakt lijkt. Brussels parlementslid en gemeenteraadslid Hasan Koyuncu, vijfde op de lijst, haalt bijvoorbeeld ruim 1.100 voorkeursstemmen meer dan lijsttrekker Matthieu Degrez.

Ook nationaal N-VA-kopstuk Cieltje Van Achter kon de Schaarbekenaar niet overtuigen. Ze grijpt naast een gemeenteraadszitje, hoewel de partij met 0,5 procent stijgt. Vlaams Belang daalt naar 1,2 procent.

Wie wordt burgemeester?

Dat is een uitgemaakte zaak: Bernard Clerfayt (Défi) volgt dankzij een gewiekst voorakkoord probleemloos zichzelf op. Hij is het stemmenkanon van zijn Lijst, en hun deal met de groenen blokkeert ook een alternatieve, linkse coalitie.

En de Vlamingen ...

Huidig Vlaams schepen Adelheid Byttebier verzamelde vanop de tweede plaats van de groene lijst ook het tweede hoogste aantal voorkeursstemmen. Ze blijft dan ook schepen, bevestigt ze aan BRUZZ.

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete haalde met slechts vier stemmen verschil ei zo na de derde hoogste groene score.

Opvallend is dat zowel Byttebier als Quentin van den Hove (Open VLD/Lijst van de Burgemeester) niet uitsluiten dat hij de tweede Vlaamse schepen wordt. Daar moet binnen de Lijst van de Burgemeester wel nog stevig over onderhandeld worden. In dat geval zouden de twee de Nederlandstalige bevoegdheden verdelen.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Schaarbeek.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Kiest 2018: Schaarbeek, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018, Bernard Clerfayt, Axel Bernard, Yuri De Belder, Adelheid Byttebier, Quentin van den Hove, Hannelore Goeman

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni