resultaten 14.10

Schaarbeek: Clerfayt bestuurt verder met groenen

Sara De Sloover
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 22.39u

| Lijsttrekkers Bernard Clerfayt (Défi) en Vincent Vanhalewyn (Ecolo) klommen op een tafel in het gemeentehuis om hun zege te vieren

Ecolo-Groen en de PVDA-PTB zijn de grote winnaars in Schaarbeek. De lijst van burgemeester Clerfayt (Défi) verliest één zetel, MR en CDH-CD&V leveren wat meer in. Maar de socialisten krijgen de grootste klappen. Clerfayt blijft het voorakkoord trouw dat hij met de groenen afsloot, maar ze gaan voortaan zonder de christen-democraten besturen.

De lijst van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi), met daarop onder andere ook liberalen en onafhankelijken, scoort bijna even goed als in 2012, met zowat een derde van de stemmen. "De meerderheid wint, de oppositie verliest", analyseert Clerfayt bij BRUZZ. "De lijst van de burgemeester blijft stabiel, Ecolo-Groen is gegroeid."

Vrij snel nadat de uitslagen bekend raken, kondigen een triomfantelijke Clerfayt en zijn collega-lijsttrekker Vincent Vanhalewyn (Ecolo) voor een juichende menigte aanhangers aan dat ze de komende zes jaar weer met elkaar in zee gaan.

Burgemeester Clerfayt drinkt een pintje op zijn stabiele score

Groenen: 'Gekozen voor meer verkeersveiligheid'

Schaarbeeks Open VLD-kandidaat Quentin Van den Hove stond 13de op de Lijst van de Burgemeester en is tevreden over zijn resultaat (847 stemmen). "Binnen de geest van het akkoord met de Lijst moesten we een zo hoog mogelijk resultaat halen, en dat is duidelijk gelukt." Of hij een schepenpost binnenhaalt, weet hij nog niet. "De mogelijkheid is er."

De groenen doen door een forse winst haasje-over met de socialisten, die het sterkst moeten inleveren. De jonge, relatief onbekende lijsttrekkers Mathieu Degrez en Hannelore Goeman stonden daar sowieso voor een grote uitdaging na het vertrek van stemmenkanon Laurette Onkelinx.

"We zijn blij dat de Schaarbekenaar gekozen heeft voor meer verkeersveiligheid", zegt Groen-parlementslid Arnaud Verstraete, negende op de groene lijst in Schaarbeek, aan BRUZZ. De partij is nu de tweede in Schaarbeek, met ongeveer een vijfde van de stemmen. Verstraete zegt de keuze niet te betreuren voor een voorakkoord met de Lijst van de Burgemeester, ook al is een linkse coalitie daardoor uitgesloten.

PVDA grootste winst

De opvallendste score in Schaarbeek is toch die van PVDA-PTB, die zijn score uit 2012 verviervoudigt. Met Axel Bernard had de lijst de afgelopen één zeer actief gemeenteraadslid, dat worden er nu een stuk meer.

"We zijn blij met deze doorbraak", reageert Nederlandstalig PVDA-kandidaat Yuri De Belder, die derde stond op de lijst. "We voelen al een paar jaar dat we goed lokaal verankerd zijn, omdat we voldoende mensen konden mobiliseren bij acties. Dit is een mooie bevestiging van het werk op het terrein."

"Wij doen niet mee aan voorakkoorden", zegt De Belder over het akkoord dat de groenen al op voorhand afsloten met Clerfayt. "Wij vinden dat de resultaten in de stembus de doorslag geven. Maar we vinden het natuurlijk spijtig dat Groen het zo goed kan vinden met de Lijst van de Burgemeester."

De Belder bij BRUZZ:

SP.A: 'Enorm teleurgesteld'

Grootste verliezer is de socialistische lijst, die 7 procent verliest. "Ik ben natuurlijk enorm teleurgesteld", laat Hannelore Goeman (SP.A) weten, tweede op die lijst maar niet verkozen in de gemeenteraad. "De resultaten zijn natuurlijk niet wat we hadden gehoopt. We gaan ons bij SP.A nu bezinnen over de toekomst."

Ook MR zit in de hoek waar de klappen vallen, en lijkt een derde van de stemmen te verliezen die het in 2012 vergaarde. "Ze zijn rechtstreeks naar Ecolo overgestapt. Overal in Brussel verliest de MR fors", reageert lijsttrekker Georges Verzin. "Dit is voor mij een duidelijk signaal dat de kiezer de federale coalitie met de N-VA niet lust. Dat heeft de gemeenteraadsverkiezingen beïnvloed."

Van Achter: 'Schaarbeek kleurt donkerrood'

CDH - CD&V verliest ook, en door de groei van de groenen heeft Clerfayt de christen-democraten niet langer nodig voor een solide meerderheid.

De N-VA wint 0,5 procent, het Vlaams Belang verliest 0,3 procent. "We zijn vooruitgegaan, maar niet genoeg", reageert lijsttrekker Cieltje Van Achter (N-VA) bij BRUZZ. De partij heeft met 2,7 procent van de stemmen niet genoeg om een zitje in de gemeenteraad te behalen. "We hebben heel hard gewerkt, maar het heeft niet mogen zijn. Ik stel vast dat Schaarbeek donkerrood kleurt. De MR heeft nog twee van de 47 zetels, en wij hebben er helaas geen. Een ander beleid is Schaarbeek is nochtans nodig, en ik zal me daar verder blijven voor inzetten."

Nieuwkomer Citoyen d'Europe M3E kon 0,5 procent van de kiezers bekoren.

De precieze zetelverdeling vind je hier:

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Schaarbeek. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Kiest 2018: Schaarbeek , verkiezingsuitslagen 2018 , Bernard Clerfayt , Arnaud Verstraete

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni