— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Burgerlijst Citoyen d'Europe M3E trekt in vijf gemeenten naar de kiezer

© CE M3E
| Noureddine Iahrach (rechts vooraan), Molenbeeks lijsttrekker voor Citoyen d'Europe M3E, voert er campagne op de markt.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen doen meer ‘burgerlijsten’ dan ooit mee. De nieuwe lijst Citoyen d’Europe M3E dingt mee in vijf Brusselse gemeenten, maar richt zich, ondanks de naam, niet enkel of in de eerste plaats tot Europese expats. "Vandaar dat we lijsten hebben in Molenbeek of Schaarbeek, om juist in wijken te beginnen waar inwoners zich gemarginaliseerd voelen”, zegt oprichtster Mariapaola Cherchi.

De burgerpartijen zitten in de lift. Eerder berichtte BRUZZ al over de EU-jongerenpartij Volt en de lotingslijst PlanB, die respectievelijk in twee (Etterbeek en Elsene) en één gemeente (Brussel-Stad) een lijst hebben ingediend.

In Sint-Gillis doet de lijst Qu’est ce Qu’on Va Faire (QQVF) mee, een lijst die actief campagne voert rond burgerparticipatie in de politiek. De Molenbeekse ex-SP.A’er Hassan Rahali voert een lijst aan die verder enkel uit politiek niet-geaffilieerde burgers bestaat, Acting Citizens Together of Molenbeek'Act.

Maar de meest opvallende burgerlijst is Citoyen d’Europe M3E, die maar liefst in vijf gemeenten een (kleine) lijst heeft ingediend: Brussel-Stad, Schaarbeek, Molenbeek, Koekelberg en Ukkel.

“De 3 E’s staan voor Ethique, Europe en Equité”, zegt oprichtster Mariapaola Cherchi (60), in het dagelijkse leven advocate. “Wij staan voor een ethisch, Europees beleid dat zich richt op sociale gelijkheid en gelijkheid van kansen. Wij keren ons af van de populisten, zowel aan de linker- als rechterzijde, die Europa van alles de schuld geven.”

De zwijgende meerderheid

Citoyen d’ Europe M3e richt zich tot “de zwijgende meerderheid”, zegt Cherchi, die zelf de lijst trekt in Brussel-Stad. “Daarmee bedoel ik de burgers die gedegouteerd zijn van de politiek, die iets willen doen maar niet politiek actief zijn. Niet de Europese expats nee, of toch niet op de eerste plaats."

"Daarom ook dat we lijsten indienen in Schaarbeek, Molenbeek en Koekelberg. We willen juist beginnen waar Europa niet bestaat. Tegen de inwoners van Molenbeek die zich gemarginaliseerd voelen, zeggen wij: jullie zijn ook burgers van Europa."

"Wij staan voor een Europa in al zijn pluralisme, los van etnische afkomst of regio. Daarnaast hebben we ook kandidaten in Ukkel, de expats daar voelen zich op een heel andere manier ook gemarginaliseerd. Ze zijn evenmin geïntegreerd in de samenleving.”

Cherchi, die op Sardinië werd geboren, woont al 40 jaar in België. Ze trouwde met een Vlaming, woonde eerder twintig jaar in Gent en Brugge, en pendelde al die tijd naar Brussel. “Ik ben dol op België, het kan uitgroeien tot het laboratorium van Europa als het zich niet laat grijpen door extremisme. Ik heb het programma van de N-VA gelezen, maar ook Défi jaagt me angst aan, door mijn sterke Vlaamse connectie. Mijn kinderen zijn Vlaams-Italiaans, misschien daarom dat ik mensen altijd waarschuw dat die partij het voormalige Front des Francophones is.”

Citoyen d’Europe M3E stelt gratis openbaar vervoer voor, wil intergenerationeel wonen bevorderen, vraagt een prioritaire plek voor de fiets in de stad, en regelmatige burgerfora voor nieuwe programmapunten.

EU- en verenigingsloket

“Daarnaast hebben we drie unieke programmapunten”, zegt Cherchi. “In elk gemeentehuis moet een Europees loket komen, dat burgers informeert over de vele kansen en mogelijkheden die Europese financiering biedt. Iedereen kent Erasmus. Maar programma’s als het Horizon2020-plan, dat kmo’s steun biedt voor innovatieve projecten, kennen de meeste mensen echter niet.”

Daarnaast wil ze ook een bemiddelingsloket, zodat burgers minder snel naar de rechtbank trekken en Justitie de gerechtelijke achterstand kan wegwerken, die ze in haar professionele leven alleen maar zag aanzwellen. “Ten derde willen we een verenigingsloket, dat ervoor zorgt dat gemeente en het lokale middenveld efficiënter en beter samenwerken, zodat er synergieën ontstaan.”

Citoyen d'Europe M3E in Schaarbeek
© Citoyen d'Europe M3E
| De Schaarbeekse kandidaten van Citoyen d'Europe M3E aan de Berenkuil. Onder meer rapper Julien Mauoka staat er op de lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?