— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Brusselse 'burgerpartij' verloot plaatsen op de lijst: 'Net als bij Fifa'

© VT/BRUZZ
| Wie welke plaats krijgt, weten de leden pas na de loting.

Plan B, een Brusselse burgerpartij die in oktober voor het eerst opkomt, wil naar eigen zeggen ingaan tegen de traditionele partijen en de 'particratie'. Ook de lijst wordt op een onconventionele manier samengesteld, namelijk via loting. BRUZZ was erbij. ‘Het is hier net als bij Fifa.’

Logo Brussel Kiest 2018

Maandagavond. In de Congresstraat zijn enkele leden van Plan B samengekomen om hun lijst op te stellen. Veertien mensen hebben zich opgegeven om lijsttrekker te worden. Niemand onder hen weet wie het zal worden. “Iedereen hier is bereid om de verantwoordelijkheid op zich te nemen,” zegt de 30-jarige taxichauffeur Elie Umukunzi.

Plan B
© VT/BRUZZ
| De plaatsen op de lijst worden verloot. Mie Demin legt nog even de gang van zaken uit.

Een onschuldige hand maakt de eerste doorslaggevende beslissing: de lijsttrekker wordt een man. De overgebleven potentiële kandidaten kijken elkaar met spanning en pretoogjes aan. De spanning stijgt.

'Geen snoepwinkel'

“Wij willen op deze manier onze lijst samenstellen omdat het democratisch is,” zegt Quentin Parete, een van de bezielers van Plan B. Hij richtte de partij op in mei en vond de kandidaten via kennissen, sociale media en het platform Transparencia, dat ijvert voor meer transparantie in de politiek.

Dat en meer participatie zijn de belangrijkste strijdpunten van de partij. “Wij hebben geen snoepwinkel aan programmapunten,” zegt de 53-jarige kandidaat Mie Demin. Bedoeling is om minstens een zitje te bemachtigen, en zo toegang te krijgen tot alle documenten. Ook meer inspraak is nodig, volgens de partij. “Kijk naar de manier waarop de voetgangerszone tot stand gekomen is, of het Neo-dossier. Dat zijn echt gemiste kansen."

Plan B
© VT/BRUZZ
| Het bord raakt langzaamaan ingevuld.

'Nog maar enkele weken lid'

Terug naar de loting. Dezelfde onschuldige hand trekt een voor een namen. Even ontstaat er wat verwarring omdat het erop lijkt dat het 'ritssysteem', waarbij afwisselend een man en vrouw op de lijst staat, niet gerespecteerd kan worden. Maar dat blijkt uiteindelijk toch geen probleem.

Eindelijk wordt dan de lijsttrekker gekozen. De gelukkige is de 30-jarige Slovaak Radek Soth. “Ik had het echt niet verwacht,” zegt hij verrast. “Ik ben eigenlijk nog maar enkele weken lid van de partij.”

Geen burgemeester

Ironisch genoeg mag de kersverse nummer een van de lijst geen burgemeester worden, omdat hij geen Belg is. Maar dat deert de groep niet.

Soth werkt als assistent in het Europees parlement, maar heeft verder nog geen kaas gegeten van de lokale politiek. “Ik begon eigenlijk al te stressen toen we te weten kwamen dat de lijsttrekker een man zou zijn,” lacht hij.

Toch legt hij de ambities hoog. “De groep wil liefst zeker een zitje in de gemeenteraad, ik ga voor drie zetels.” En wat als hij schepen moet worden? “Dat zien we wel na 14 oktober. Maar goed, ik ben op alles voorbereid.”

Plan B
© VT/BRUZZ
| De lijst wordt getrokken door Radek Soth en Rachel Claessens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?